Pleie og dyrking av krokusblomster

Innholdsfortegnelse:

Pleie og dyrking av krokusblomster
Pleie og dyrking av krokusblomster
Anonim

kilde: istockphoto

Krokusene er hjemmehørende i enger og skog. Tidlige vårblomstrer er mest vanlig; noen krokus blomstrer imidlertid om høsten. Navnet krokus er avledet fra det latinske crocatus, som betyr safrangul. Krydderet safran er hentet fra stamens av Crocus sativus, en høstblomstrende art.

Utseende

Blomstene er delikate, koppformede blomster i nyanser av gult, hvitt, lilla og lavendel. Mange utvalg har tofargede blomster. De har gresskledde blader som vanligvis har en hvit stripe langs midten. Krokus vokser to til seks tommer høye, med en spredning på tre til seks tommer. Bladene er gresslignende. Blomstene kan være gule, hvite, lilla eller en blanding av disse fargene.

Dyrking

Vitenskapelig informasjon

Kingdom Plantae
Division Magnoliophyta
Klasse Liliopsida
Ordre Aspargales
Familie Iridaceae
Genus Crocus

Krokus vokser best i USDA plantehardhetssone 3 til 7. De klarer seg ikke i veldig varmt klima. Plant i full sol til delvis skygge. De foretrekker godt drenert jord og har god tørketoleranse. De gresskledde bladene vil dø tilbake etter at planten blomstrer. Krokusplanter er hardføre stauder, dyrket fra knoller. Hvert år dannes det en ny knol på toppen av den gamle, og små knoller, k alt knoller, dannes rundt basen. Hver knol produserer fra en til fem blomster. Når de plantes under riktige forhold, sår de fleste selv og produserer rikelig forskyvninger. Plant knollene med den brede siden ned og knoppene vendt opp. Plasser dem to eller tre tommer dype og omtrent tre eller fire tommer fra hverandre. De vil fylle ut etter hvert som de formerer seg. Hvis løkene blir for overfylte etter noen år, kan du grave dem opp, etter at løvet bruner, og dele dem.

Vårblomstrende varianter bør plantes om høsten. Høstblomstrende sorter bør plantes på sensommeren eller tidlig høst.

varianter å vokse

Det er over 80 arter av denne blomsten, hvorav omtrent 30 er oppdrettet kommersielt. Plant en rekke arter og kultivarer for en lengre visning av blomster.

Tidlig vårblomstrende krokus

krokus dukker opp på senvinteren
krokus dukker opp på senvinteren

Vårkrokusene er beundret for sin tidlige blomstring. Noen varianter spretter til og med de muntre hodene opp av senvintersnøen. Plant vårblomstrende krokus om høsten for en strålende visning tidlig i sesongen.

  • Snøkrokus (C. chrysanthus): Søtluktende blomst med krem, hvite, gule eller blå blomster
  • Woodland Crocus (C. tommasinianus): En av de tidligste blomstrende variantene med prangende lyse lavendelblomster
  • Nederlandsk krokus (C. vernus): Gule, hvite, lavendel og lilla blomster

Høstblomstrende krokus

høstblomstrende krokus
høstblomstrende krokus

Selv om de ikke er like populære, er høstblomstrende krokus like vakre som våre søskenbarn. Plant knoller i slutten av august til september for høstfarge.

  • Høstkrokus (C. pulchellus): Syrinduftende lavendelblomster
  • Erobreren (C. speciousus): Store blå blomster
  • Albus (C. speciousus): Kremhvite store blomster
  • Saffron (C. sativus): Safranproduserende krokus med lavendelblomster

Bruk

Krokuser er populære for naturalisering hovedsakelig på grunn av det faktum at de sprer seg så godt. Knogler kan også tvinges for innendørs nytelse eller plantes i containere. Fordi de liker godt drenert jord, plant dem i stein- og vegghager. De er vakre plantet i driver i blomsterbed eller lov til å naturalisere seg i plener. Hvis du dyrker dem i plenen, vent med å klippe gresset til seks uker etter blomstringen; planter trenger bladene sine for å produsere kormeler store nok til å blomstre neste år. Sørg for å plante der du kan se dem fra et vindu i huset ditt. Du vil ikke gå glipp av årets første blomst.

Problems

Krokuser er kjent for å ha svært få sykdoms- eller skadedyrproblemer. Det er alltid best å kjøpe sunne og faste knoller. Hvis ekorn liker å knaske på løkene dine, prøv å feste hønsenetting over jord etter planting. De vil ikke ha problemer med å presse seg frem mellom ledningen. Det er funnet at ekorn misliker smaken til noen arter, for eksempel C. tommasinianus.

Sesongbokstøtter

Krokuser kan brukes som vakre sesongbokstøtter i hjemmehagen. Plant tidligblomstrende varianter for å innlede hagesesongen og høstblomstrende varianter for å avslutte sesongen.

Anbefalt: