Hvordan endre leirjord: 4 trinn til hagearbeid

Innholdsfortegnelse:

Hvordan endre leirjord: 4 trinn til hagearbeid
Hvordan endre leirjord: 4 trinn til hagearbeid
Anonim
Mann som arbeider med jorda
Mann som arbeider med jorda

Leirjord er flott for å holde på vann, men den er ikke ideell for drenering fordi tettheten til leire gjør den tung og klissete når den er våt. Innfødte planter har tilpasset seg leirens tunge tetthet og mangel på næringsstoffer, men hvis du vil plante en mangfoldig hage, må du legge til endringer. Det er flere ting du kan gjøre for å forbedre leirjord, og noen forskjellige måter å gjøre det på.

Trinn én: Legg til endringer for å bryte opp leirjord

Ved å bryte opp leirjorden sikrer du at den vil drenere vannet bedre og la plantene trives. Det er to tanker om hvilken endring som er best for å oppnå dette.

Det er viktig å huske på at det finnes forskjellige typer leirjord avhengig av hvor du bor. Anbefalinger for én type endring, for eksempel gips, fungerer kanskje ikke bra for andre typer leirejord. Den beste måten å finne ut nøyaktig hvilken type leirjord du har, er å kontakte statens samarbeidstjeneste, som kan gi deg en idé om hvordan jorda er i ditt område, samt gi anbefalinger for endring av leirjord.

Gips

Noen gartnere tilsetter gips (stein) i leirjorda. Du bør først sjekke hvilken type leirjord som er i din region. For eksempel fungerer ikke gips på den typen leirejord som finnes i visse områder. I stedet er ekspandert skifer eller ertegrus bedre løsninger for den spesielle typen jord.

Vermikulitt

Vermikulitt anbefales ofte som jordforbedring siden den holder og avgir vann. Den kan bryte opp leirjord, men den vil brytes ned. Et bedre valg for leirjord er ekspandert skifer.

Expanded Shale

Utvidet skifer er en lettvektstillegg som vil bryte opp jorda. Husk at dette er en stein og vil derfor ikke brytes ned eller brytes ned.

  • Det vil gi porerom (tomrom fylt med vann) og luftrom (tomrom fylt med luft) i jorda.
  • Den oppblåste tilstanden til ekspandert skifer lar den også beholde ikke bare vann, men næringsstoffer som hele tiden vil mate plantene dine.
  • Som en sidefordeler for hagearbeid er skarp grus et godt forsvar hvis du har problemer med føflekker som går gjennom hagen din.
Den utvidede leiren
Den utvidede leiren

Hvordan legge til ekspandert skifer eller gips

Husk at de fleste blomster- og grønnsaksrotsystemer vil vokse i de øverste åtte til ti tommer av hagejorden. Dette er jorddybden du skal legge til utvidet skifer eller gips (begge er grusstørrelser).

  • Tiller: Bruk en jordfreser til å grave opp de første 10 tommerne av jordbedet ditt, tilsett skiferen eller gipsen, og jobb grusen grundig inn i jorden.
  • Dobbeltgraving: Denne manuelle metoden er arbeidskrevende. Med en spade og/eller hakke, grav en grøft (du kan også jobbe i rutenett) ti centimeter dyp og tilsett gipsen eller skiferen. Legg jorda tilbake i grøften og bland med grusen til begge er grundig blandet sammen.
Jordbearbeiding med høygaffel
Jordbearbeiding med høygaffel

Trinn to: Kompost for næringsstoffer

Kanskje den viktigste jordtillegget for hagearbeid med leirjord er kompost. Kjent som "svart gull", er dette næringsrike, nedbrente plantematerialet avgjørende for å ha en sunn jord for dyrking av grønnsaker og blomster.

Siden du bare arbeider de første fire til seks tommer med jord, spre komposten (en til to tommer tykk) og så den ned i jorden fire til seks tommer dyp. Hvis du jobber i høybed, dobbeltgraver du med et gittersystem for å blande komposten eller bare bruk en hakke og rive. For en containerhage, bruk pottejord i stedet for lokal endret leirjord.

Legge til kompost i hagen
Legge til kompost i hagen

Trinn tre: Legg til mulch

Deretter legger du mulch rundt plantene. Når du har satt plantene i hagen din, legg til mulch. Hvis du har plantet frø, vent til plantene er tre tommer høye for å legge til et lag med mulch. Deretter legger du til en tomme eller to når plantene er åtte tommer høye. Du vil ha minst to til tre tommer mulch rundt plantene.

  • Mulch kan være en blanding av blader, gressklipping (sil ut frø), bark og litt kompost.
  • Mulch vil hjelpe jorda med å holde på fuktighet og næringsstoffer.
Mann måker mulch i hagen
Mann måker mulch i hagen

Trinn fire: Gjør årlige endringer

Når du har etablert blomster- og grønnsakshager ved å endre leirjorden, påfør to til tre tommer mulch rundt blomstene og grønnsakene dine hvert år. Det kan hende du må gjødsle plantene dine det første året mens du bygger jorda. Ettersom komposten og dekket brytes ned og hagen blir kompakt, er det bare å legge til mer kompost etterfulgt av dekkmateriale. Neste år kan du legge et lag med kompost på toppen av jorden, plante blomstene og grønnsakene dine, og deretter toppe med et lag på to til tre tommer mulch.

Bearbeide jorda
Bearbeide jorda

Endret leirjord skaper sunn hagejord

Du kan alltid legge til andre endringer hvis det bestemmes av jordtestresultater. Sjansene er store at en organisk gjødsel kan være nødvendig det første året du bruker den endrede hagejorden. Ved å endre leirjorden hvert år, vil du snart bygge løs, fruktbar jord perfekt for et bredt utvalg av planter.

Anbefalt: