Typer verbenas og grunnleggende pleietips

Innholdsfortegnelse:

Typer verbenas og grunnleggende pleietips
Typer verbenas og grunnleggende pleietips
Anonim
lilla verbena blomster
lilla verbena blomster

Ikke å forveksle med de mange artene som bruker verbena som en del av sitt vanlige navn - sitronverbena, for eksempel - ekte verbenaer er en blomstrende plante, ofte kjent som vervain, kjent for sitt mangfold av blomsterfarge og evner for å tiltrekke seg sommerfugler. Flertallet av de som brukes i landskapsarbeid vokser som lavspredningsdekker.

Verbena Primer

verbena bunndekke
verbena bunndekke

Verbenas er solelskende stauder, selv om de ofte dyrkes som ettårige i kaldt klima. Selv der vintrene er milde, lever de sjelden i over to eller tre år, så mange gartnere behandler dem som ettårige.

De lavtvoksende typene er nyttige i forgrunnen av blomsterbed som en måte å myke opp kanten av planteområdet. Verbenas' største krav på berømmelse er deres lange blomstringssesong - vanligvis fra midten av våren til den første frosten. Ettersom andre ettårige eller flerårige blomster kommer og går, fortsetter verbenas å blomstre.

Varieties

Lilla er standardfargen for verbenas, men mange andre varianter er utviklet.

Trailing

rød etterfølgende verbena
rød etterfølgende verbena

Slutende verbenaer er bunndekker som ofte brukes der de vil fosse over en vegg eller kanten av en gryte.

  • Homestead lilla er en klassisk variant kjent for å være tøff og tilpasningsdyktig og vokser opp til 12 tommer i høyden.
  • Summer Blaze har knallrøde blomster.
  • Snowflurry har hvite blomster og mer en oppreist vekstvane sammenlignet med de andre etterfølgende verbenaene.

Moss

Moseverbenas er de lavest voksende verbenaene med løvverk som er så finklippet at det ligner mose. De er nyttige i steinhager.

  • Imagination er en vanlig lilla variant som holder seg mindre enn fire tommer høy.
  • Edith er lik i utseende, men har lavendelblomster med rosa fargetoner, som er fantastisk velduftende.
  • Sissinghurst har laksefargede blomster og er kjent som en frodig blomst.

oppreist

oppreist verbena
oppreist verbena

Stående varianter er mindre vanlige enn etterfølgende, men disse høyt voksende variantene er perfekte på baksiden av flerårige border.

  • Blue vervain er en innfødt nordamerikansk art med blomsterstilker på opptil seks fot.
  • Verbena rigida, en søramerikansk art, har blomsterstilker på opptil fire fot høye.

Etablering og omsorg

Verbenas anses som enkle å dyrke, med sol og god drenering som hovednøklene til suksess. De plantes vanligvis tidlig på våren. Verbenas trives i jord beriket med kompost, men så lenge jorden er godt drenert og med beskjeden fruktbarhet, dvs. ikke tung leire, har de en tendens til å klare seg bra.

For best resultat, vann én gang i uken, med mindre det har vært bløtende regn, helst uten å bli våt. I potter vil verbenas trenge hyppigere vann og dra nytte av en månedlig påføring av fortynnet flytende gjødsel. I bakken blomstrer de imidlertid generelt rikelig uten gjødsel.

Trimming

Trimming av de døde blomsterhodene etter den første store blomstringen om våren vil oppmuntre til gjentatt blomstring. De oppreiste variantene kan kuttes til bakken om høsten, mens de bunndekkende variantene kan trimmes til innenfor tre eller fire tommer av bakken tidlig på våren, like før veksten begynner (det vil si hvis de dyrkes som stauder). Ellers er det lite i form av vedlikehold nødvendig med verbenas.

skadedyr og sykdommer

Verbenas er en tøff gruppe planter, og hvis de har dårlig helse er det vanligvis fordi de ikke får nok sol eller får for mye vann. Mugg, et gråaktig stoff på bladene, er vanlig i begge situasjoner. Bladlus og midd kan av og til dukke opp, men er vanligvis ikke ødeleggende og kan avhjelpes med insektdrepende såpe.

verbena med sommerfugl
verbena med sommerfugl

Den lilla staude

Verbena finnes nå i mange farger, men den vil alltid være assosiert med den rene lilla fargen til basisvariantene som fortsatt er vanlige i blomsterbed over alt. Enten det er en av de små bunndekkene eller de høye stilkene, er de lilla blomstene også kjent for sommerfuglene som flokker seg til dem.

Anbefalt: