Hvordan vaske en dyne (så den er som ny igjen)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan vaske en dyne (så den er som ny igjen)
Hvordan vaske en dyne (så den er som ny igjen)
Anonim
Oppred sengen med rene dyner
Oppred sengen med rene dyner

Hvordan du vasker dynen uten klumper, handler vanligvis om å bruke en vaskemaskin i riktig størrelse og sørge for å få den helt tørr. Lær trinnene for hvordan du rengjør alle typer dyne på et blunk.

Hvordan vaske en dyne Enkle trinn

Når det gjelder å vaske dynen din, er det flere trinn du må ta for å sikre at du får den beste rengjøringen og ikke ender opp med et klumpete søl. Dette betyr at du må følge noen få enkle trinn. Du må imidlertid hente noen materialer.

  • Vaskevaskemiddel
  • Tennisballer
  • Peroxide
  • Hviteddik
  • Natron
  • Dawn oppvaskmiddel
  • Tørkestativ (valgfritt)

Trinn 1: Sjekk etiketten

Trytter kommer i alle forskjellige typer materialer. Før du kaster den i vask, må du vite hvilken type materiale du jobber med. Noen av de vanligste dynene inkluderer:

  • Polyester
  • Bomull
  • Ned
  • Silke
  • Ull

Mens dun, bomull og polyester kan rengjøres hjemme, krever ull og silke vanligvis et profesjonelt preg. Du kan finne ut hvilken type vask dyne trenger og materialet du jobber med. Etiketten fører deg også til den typen vask du trenger, inkludert håndvask, maskinvask eller kun renseri. Du finner også uvurderlige instruksjoner for vann- og vaskemaskininnstillinger sammen med tørkeinstruksjoner.

Kvinne sjekker pleieetiketten
Kvinne sjekker pleieetiketten

Trinn 2: Slik rengjør du en dyne

Før du kaster dynen i vask, fjern eventuelle dynetrekk og sett rene flekker. Du kan bruke din favoritt hjemmelagde rengjøringsløsning for dette eventyret. Men noen få ingredienser for de fleste flekker er hvit eddik, natron og Dawn oppvaskmiddel. For en hvit dyne, gi den litt forhåndsblødning med varmt vann og en kopp hydrogenperoksid. Under flekkrengjøring, sjekk dynen for skadede områder og reparer dem før du kaster den i vask.

Trinn 3: Velg riktig størrelse på maskinen for å unngå klumper

Med mindre dynen din krever at den skal vaskes for hånd, kan du legge den i vaskemaskinen. Du trenger imidlertid en vaskemaskin med stor kapasitet. Dynen din skal passe komfortabelt med plass til å bevege seg og agitere. Du bør ikke trenge å stappe den inn. Hvis vaskemaskinen din ikke er stor nok, kan du enten vaske den for hånd i en balje eller ta den med til vaskematten.

Hvordan vaske en dyne i en frontmaterskive

Når det gjelder en frontlaster, skyv dyna forsiktig inn i maskinen og sørg for at det er nok plass. Arbeid med å plassere dynen slik at den ikke vrir seg inne i maskinen.

  • Bruk syklus- og innstillingsinstruksjonene på etiketten. (Hvis du er i tvil, bruk kaldt vann.)
  • Selv om en bulksyklus kan være nødvendig, kan du bruke milde sykluser og fortsatt få dyne ren.
  • Velg den ekstra skyllingen for å sikre at alt vaskemiddel og allergier er borte.

    Kvinnehender legger tøyet i den hvite vaskemaskinen
    Kvinnehender legger tøyet i den hvite vaskemaskinen

Hvordan vaske en dyne i en toppmatet vaskemaskin

Når det kommer til en toppmatet vaskemaskin, følger du de samme trinnene som du gjør for frontmatingen for å sikre at alt passer ordentlig. Men hvis topplasteren din har en omrører, må du passe dynen jevnt rundt den for å sikre at vaskemaskinen holder seg balansert. I tillegg, når dynen din legges til vaskemaskinen, bør den ikke komme helt til toppen. Dobbeltsjekk for å sikre at den blir helt nedsenket i vann før vask.

Trinn 4: Hvordan tørke en dyne uten klumper

Når dynen din er ren, er det tid for tørking. Det er noen forskjellige måter du kan velge å gjøre dette på, avhengig av dine preferanser. Husk imidlertid å sørge for at dynen er helt tørr før du oppbevarer eller legger på sengen din.

Hvordan tørker du med en tørketrommel

Hvis du velger å bruke en tørketrommel for å tørke dynen din, må du sørge for at den er stor nok. I likhet med vaskemaskinen, bør dynen ha mye plass å bevege seg på.

  • Etter å ha fulgt etikettens anbef alte innstilling, legg til noen få tennisballer til lasten for å jobbe for å bryte opp klumpene og fordele fyllet jevnt.
  • Trekk dynen ut av tørkesyklusen flere ganger for å lufte den for å sikre jevn tørking.

Tørking av dyne med luft

Hvis varme ikke anbefales for dynen din, må du la den lufttørke. For denne metoden, trekk den ut av vaskemaskinen og rist den ut.

  • Legg den flatt på et tørkestativ i noen dager.
  • Unngå å legge den på en klessnor siden fyllet kan synke.
  • Når den er nesten helt tørr, legg den i tørketrommelen på tørketrommel (ingen varme) med noen tennisballer for å hjelpe til med å lufte og fjerne eventuelle klumper.
  • Legg den flatt slik at den tørker ferdig og nyt.

Hvordan vaske en dundyne

Når det gjelder å vaske en dundyne i vaskemaskinen, følg de samme trinnene som du ville gjort for en hvilken som helst dyne. Det er imidlertid viktig å bruke en skånsom syklus for dun, varmt vann, mildt vaskemiddel og ingen tøymykner. I tillegg vil du kanskje vurdere å lufttørke dundynen ved å legge den flatt i et solrikt område. Hvis du merker klumper, trenger den lengre tørketid. Når den er helt tørr, kan du bruke innstillingen uten varme med noen tennisballer for å lufte dynen din.

Nedfoldet dyne på en vaskemaskin i et vaskerom
Nedfoldet dyne på en vaskemaskin i et vaskerom

Hvordan vaske en dyne for hånd

Hvis dynen din er for stor eller ikke er ment for vask, kan du vaske den for hånd. For å gjøre dette, følg disse trinnene:

  1. Sjekk etiketten og rengjør.
  2. Fyll karet med anbef alt vanntemperatur og tilsett vaskemiddel.
  3. Senk dyne helt ned.
  4. La det trekke i 15 minutter eller så.
  5. Bruk dine rene hender eller føtter til å agitere dynen og fjern smuss forsiktig.
  6. Tøm karet og fyll med rent vann og rør. Gjenta dette trinnet flere ganger til eventuelt skum er borte.
  7. Når dynen er helt skylt, brett den i tredjedeler.
  8. Start i den ene enden og rull den for å vri vannet ut. Unngå å vri dynen.
  9. Gjør dette flere ganger til alt vannet er borte.
  10. Følg din foretrukne tørkemetode.

Hvor ofte bør du vaske en dyne?

Med mindre du er en kraftig genser, trenger du bare å vaske dynen hver 3. måned. Det er lett å huske å vaske dynen når årstidene skifter eller når du pakker den sammen for lettere sengetilbehør for sommermånedene. Hvis du derimot svetter mye eller er syk, bør du kanskje vurdere å vaske sengetøyet oftere.

Rengjøring av dyne

Å rengjøre dyne er kanskje ikke noe du tenker så mye på; den bør imidlertid vaskes med hver ny sesong. Nå som du vet hvordan du rengjør dynen uten klumper, er det på tide å komme i gang.

Anbefalt: