Hvor godt dreper eddik bakterier og desinfiserer?

Innholdsfortegnelse:

Hvor godt dreper eddik bakterier og desinfiserer?
Hvor godt dreper eddik bakterier og desinfiserer?
Anonim
Kjemikaliefrie rengjøringsprodukter for hjemmet
Kjemikaliefrie rengjøringsprodukter for hjemmet

Mange bruker eddik som husholdningsrengjørings- og desinfeksjonsmiddel, men er eddik et godt rengjøringsmiddel? Dreper eddik bakterier? En studie publisert i PubMed viser at eddik og andre naturlige løsninger er langt mindre effektive til å drepe bakterier enn mange kommersielle husholdningsdesinfeksjonsmidler, så hvis du er spesielt bekymret under utbrudd av forkjølelse, influensa og andre sykdommer, så er eddik sannsynligvis ikke det beste valget for desinfisering.

Draper eddik bakterier?

I følge den vitenskapsbaserte, miljøvennlige non-profit stiftelsen, David Suzuki Foundation, er hvit eddik i husholdninger omtrent 80 % effektiv til å drepe bakterier. Den aktive ingrediensen i eddik er eddiksyre, og i hvit husholdningseddik er konsentrasjonen omtrent 5 % eddiksyre til vann. Det er mest effektivt mot bakterier, da syren krysser celleveggen og ødelegger bakteriene. Det er imidlertid ikke like effektivt mot mange patogener som andre kommersielle produkter laget med bakteriedrepende ingredienser som blekemiddel og andre bakteriedrepende midler. Så selv om eddik kan være et mer miljøvennlig rengjøringsmiddel og luktfjerner enn kommersielle rengjøringsmidler, bør du sannsynligvis ikke velge eddik som din første forsvarslinje mot bakterier når du trenger ekte desinfiserende kraft.

Ingredienser du aldri bør blande med eddik

Det er eddiksyren som gir eddik sin bakteriebekjempende kraft, så når du kombinerer den med en base (alkalisk) substans, nøytraliserer den eddiksyren. I tillegg kombineres noen ingredienser med eddik for å lage giftige gasser eller ekstremt etsende stoffer. Ingredienser du ikke bør blande med eddik inkluderer følgende:

  • Natron (nøytraliserer)
  • Blekemiddel (skaper dødelig klorgass)
  • Castile-såpe (nøytraliserer)
  • Lye (nøytraliserer)
  • Hydrogenperoksid (skaper potensielt giftig og etsende pereddiksyre)

Forsterker eddiks desinfiserende kraft

Det er noen måter du kan øke desinfiserende kraften til eddik for rengjøring av husholdningsoverflater. Men hvis desinfisering er det du ønsker, er eddik (selv i kombinasjon med andre rengjøringsmidler) ikke nødvendigvis det sikreste alternativet. Det er bedre å bruke blekemiddel eller et kommersielt rengjøringsmiddel som er bevist effektivt til å drepe mer enn 99 prosent av bakterier.

Bruk med en husholdningsdamper

Du kan mette overflater med eddik, la den sitte i ca. 20 minutter, og tørk den deretter av med et rent håndkle eller tørkepapir. Følg ved å bruke en husholdningsdamper for å drepe gjenværende bakterier med en effektivitetsrate på omtrent 99.9 %. Test alltid at eddik ikke skader overflater ved å spraye den på en skjult lapp og la den sitte i 20 minutter før du tørker den bort.

Legg til Tea Tree Oil

Selv om det er mangel på vitenskapelige studier av høy kvalitet som kvantifiserer hvor effektiv tea tree-olje er til å drepe mikrober, viste en metaanalyse fra 2006 at tea tree-olje er effektiv til å drepe visse typer bakterier, virus og sopp. Derfor kan tilsetning av 10 dråper per unse brukt eddik øke effektiviteten til eddik som husholdningsrengjøringsmiddel for å drepe bakterier. Det er imidlertid fortsatt usannsynlig at denne tilnærmingen er like effektiv som å bruke kommersielle desinfiseringsprodukter.

Er eddik et godt rengjøringsmiddel?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av hva du vil at eddiken skal rense. Ønsker du å rengjøre glassflater til stripefri glans, er eddik supert. Ønsker du å deodorisere avløp eller klesvask er eddik en god løsning. Hvis du ikke er spesielt bekymret for å drepe alle kim, vil eddik drepe omtrent 80 % av dem; det er ikke det mest effektive rengjøringsmiddelet som finnes. Men hvis 80 prosent er godt nok, så er eddik en flott miljøvennlig overflaterens og desinfeksjonsmiddel forutsatt at du ikke blander det med ingredienser den ikke spiller godt med. Men under forkjølelses- og influensasesongen eller andre sykdomsutbrudd, vil du sannsynligvis spare dette miljøvennlige rengjøringsmiddelet til tider når det ikke er like viktig å drepe bakterier.

Anbefalt: