Hvorfor lyver tenåringer?

Innholdsfortegnelse:

Hvorfor lyver tenåringer?
Hvorfor lyver tenåringer?
Anonim
Tenåring er ikke ærlig med voksen
Tenåring er ikke ærlig med voksen

Fra å beskytte privatlivet sitt til å dekke over et problem, tenåringer ligger i personlige, sosiale og profesjonelle situasjoner av mange forskjellige grunner. Å bevisst bøye eller vri sannheten gir vanligvis en form for fordel for ungdommen som forteller løgnen eller personen som blir løyet for. Å forstå årsakene til at tenåringer lyver kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du skal reagere.

Å oppfylle et ønske

Tenårshjerner er satt opp til å fungere på en selvsentrert måte. Ungdom tror de vet hva som er best og har et sterkt behov for å oppfylle sine ønsker til enhver tid. Når foreldre eller lærere pålegger strenge regler og forskrifter, strider det mot hva tenåringshjernen ønsker. Løgn er en enkel strategi som hjelper tenåringer å komme seg rundt disse retningslinjene med liten konflikt. For eksempel, hvis en tenåring ønsker å gå til en venns hus og vet at foreldrene hans ikke vil godkjenne det, kan han si at han skal et annet sted.

For personvernets skyld

Når tenåringer jobber mot å bli helt uavhengige voksne, finner de områder de vil unngå å dele med venner eller voksne i livet. Å lyve om dypt personlig informasjon gir ungdom en sjanse til å holde noen detaljer for seg selv. Dette skjer ofte når det gjelder å dele dating- og forholdsdetaljer.

For å skåne noens følelser

Noen ganger kan det gjøre vondt å fortelle sannheten, for eksempel om en venn er veldig dårlig på en aktivitet eller ikke er morsom å være rundt fordi de alltid klager og sutrer. Tenåringer tror noen ganger å være en god venn betyr å ikke ha konflikter eller slåsskamper med vennene sine. I tilfeller som dette kan det å fortelle sannheten føre til smerte eller forlegenhet for vennen deres, og en løgn kan noen ganger virke snillere.

På grunn av frykt for straff

Lærere, sjefer og omsorgspersoner setter de fleste reglene for tenåringer, og brudd på disse reglene kommer ofte med en eller annen form for straff. Ingen liker følelsen av å bli straffet, så tenåringer bruker å lyve for å unngå denne negative følelsen. Hvis en tenåring glemte å gjøre leksene sine, kan hun lyve og fortelle læreren at hun mistet den på vei til skolen for å unngå å gjøre om leksene i en studiesal. Noen ganger handler frykten mer om å skuffe en lærer eller forelder, noe som kan føles som en straff for mange tenåringer.

For kontroll

Noen mennesker har et behov for å ha kontroll over alle ting til enhver tid. Tenåringer som ikke vil føle at de blir kontrollert, bruker løgn for å holde seg i maktposisjonen for sitt eget liv. Hvis en tenåring føler at han er gammel nok til å ta sine egne avgjørelser om nesten hva som helst, kan han forvrenge sannheten slik at foreldrene tror de har kontroll mens han faktisk tar sine egne valg.

Å glede andre

Begrepet people-pleaser kan gjelde folk i alle aldre, spesielt tenåringer. Å passe inn er viktig i ungdomsårene, og løgn er en måte å sørge for at du passer inn over alt. Denne formen for å manipulere sannheten kommer ofte med gode intensjoner, men forårsaker fortsatt like mange problemer som å lyve med ondsinnet hensikt. Ved å fortelle alle hva de vil høre i stedet for hva hun virkelig tenker eller føler, kan en tenåring gjøre andre glade i øyeblikket, men sannsynligvis ikke i det lange løp.

For ondsinnet hensikt

Noen mennesker liker rett og slett å manipulere og skade andre mennesker. Å lyve er en fin måte å skape problemer for andre eller sette dem i potensielt skadelige situasjoner. Det får også løgneren til å føle seg mektig over andre. Denne typen tenåringer kan betraktes som mobbere og sliter kanskje med psykiske helseproblemer.

Å dekke over et problem

Tenåringer som engasjerer seg i problematferd som å bruke rusmidler eller kutte, vet at denne oppførselen ikke er akseptabel, så de lyver for å skjule den. Å bli dømt negativt av jevnaldrende og foreldre føles ikke bra, og denne atferden kan få en tenåring til å bli sendt til behandling. For å unngå disse uønskede konsekvensene, kan tenåringer finne på unnskyldninger for hvorfor de ser ut eller oppfører seg som de gjør i stedet for å innrømme problemet de har.

Et verktøy for tenåringer

Når tenåringer lærer å navigere i ulike typer relasjoner, oppdager de forskjellige verktøy som kan hjelpe å møte deres behov og andres behov. Noen ganger er løgn rett og slett ondsinnet, men oftere tjener det en dypere hensikt.

Anbefalt: