Hvordan matche farger i interiørdesign

Innholdsfortegnelse:

Hvordan matche farger i interiørdesign
Hvordan matche farger i interiørdesign
Anonim
Stue med tilbehør
Stue med tilbehør

Valget av farger for en velutstyrt innredning er enkelt når du følger en av interiørreglene. Disse tidstestede veiledningene vil hjelpe deg med å finne de beste koordinerende fargene du kan bruke i hjemmeinnredningen din.

60-30-10 Regel

Kanskje den eldste interiørdesignregelen, 60-30-10 deler et fargeskjema inn i prosenter av fargebruk.

60 % hovedfarge

Hovedfargen skal representere 60 % av fargen som brukes i romdesignet ditt. Dette inkluderer vanligvis veggfarge, gulvfarge (enten tepper eller et teppe) og et møbel eller to. Det kan også inkludere vindusbehandlingen, for eksempel gardiner eller draperier. Alle disse trenger ikke nødvendigvis å være solide farger, men hovedfargen skal alltid være fremtredende.

30 % sekundærfarge

Sekundærfargen vil representere 30 % av innredningens fargevalg. Med bare halvparten av mengden fargemetning som hovedfarge, konkurrerer ikke sekundærfargen om oppmerksomheten i ditt generelle design. I stedet skal den stå i kontrast til hovedfargen. Siden den er en annen farge, skaper sekundærfargen dybde og interesse for innredningen din.

10 % aksentfarge

Neste farge vil være en tredjedel av sekundærfargen og en sjettedel av hovedfargen. Denne fargen er utpekt som aksentfargen. Hensikten er å gi større interesse og kontrast til fargevalget ditt. Den bør brukes gjennom hele innredningen for å trekke øyet dypere inn i romdesignet.

Eksempel på 60-30-10

Et eksempel på fargeskjema som bruker 60-30-10-regelen inkluderer:

Grå og rosa soverom interiørdesign
Grå og rosa soverom interiørdesign
  • 60 % grå hovedfarge
  • 30 % Lyseblå sekundærfarge
  • 10 % rosa aksentfarge

Fargehjul

Fargehjulet er en flott guide for å matche farger for interiørdesign. Denne fargesirkelen presenterer primær-, sekundær- og tertiærfargene (farger mellom primær- og sekundærfarger). Det er to måter å bruke fargehjulet for å velge et fargeskjema.

Fargehjuldiagram
Fargehjuldiagram

Analog farge

Du kan velge analoge farger fra fargehjulet for et fargeskjema. Disse grupperingene er delt inn i tre. De består vanligvis av primær-, sekundær- og tertiærfargene, men kan være hvilke som helst tre farger som er plassert side om side på fargehjulet. Bruk 60-30-10-regelen for et balansert fargevalg.

Eksempler inkluderer:

  • Grønn (60%), gulgrønn (30%) og gul (10%)
  • Gul-oransje (60%), oransje (30%) og rød-oransje (10%)
  • Blågrønn (60%), blå (30%) og blålilla (10%)
  • lilla (60%), rød-lilla (30%) og rød (10%)

Komplementærfarger

En annen måte å bruke fargehjulet på er ved å velge komplementære farger. Dette er de to fargene som er rett overfor hverandre på hjulet. For eksempel:

  • Gul og lilla:Hvis du velger disse fargene, legg til hvit eller brun for en aksentfarge.
  • Oransje og blå: Når du bruker disse fargene, velg svart eller hvit for en aksentfarge.
  • Rød og grønn: Med disse tonene, velg gull eller sølv for en aksentfarge.

treregel

Regelen med tre ligner trefargevalgene som er gjort i den analoge fargebruken til fargehjulet, bare du trenger ikke å bruke fargehjulet for å bestemme de tre fargene du bruker.

Moderne seng med puter
Moderne seng med puter

oddetall i design

Regelen med tre sier at bruk av oddetall i design resulterer i en interessant og balansert dekor. Det handler om å bruke oddetall, som ikke stopper med tre og kan adressere alle oddetall som skal brukes i design. Tre ser imidlertid ut til å være det optimale tallet når regelen brukes på interiørdesign.

Arbeid med tre farger

Når du følger regelen om tre, vil du velge tre farger som skal brukes i fargeskjemaet ditt. Det kan være lurt å referere til 60-30-10, analoge farger, eller til og med komplementære farger med et aksentfargevalg lagt til. Valget er ditt, siden enhver slik kombinasjon kan fungere når du bruker regelen om tre.

Hold fargeskjemaet flytende

Når du har valgt et fargevalg for hovedrommet i hjemmet ditt, velg én farge fra den for å bære den gjennom hele hjemmet. Du kan alltid legge til andre farger i hovedfargen når du flytter fra ett rom til det neste. Denne strategien vil holde hjemmeinnredningen flytende og sammenhengende uten å bli for lik i alle rom.

Anbefalt: