Malingsfjerning med sandblåsing

Innholdsfortegnelse:

Malingsfjerning med sandblåsing
Malingsfjerning med sandblåsing
Anonim
Sandblåsing
Sandblåsing

Sandblåsing er en effektiv måte å fjerne maling fra en rekke overflater, selv om det er en rotete og potensielt farlig jobb. Å kjenne de riktige bruksområdene for teknikken er nøkkelen til å få de resultatene du ønsker.

Sandblåsing for malingsfjerning

Sandblåsing bruker en luftkompressor for å skyte sand med høy hastighet mot et objekt. Den har ulike bruksområder, men fjerning av maling er en av de vanligste.

Det er et gjennomførbart DIY-prosjekt, og sandblåsingsutstyr kan kjøpes eller leies på de fleste husforbedringssentre. Det er imidlertid så rotete og potensielt farlig at du kanskje bør vurdere å ansette en profesjonell sandblåsetjeneste i stedet for å prøve å gjøre det selv.

Når skal brukes

Sammenlignet med sliping for hånd er sandblåsing mye mindre arbeidskrevende når du skal fjerne maling fra et stort område. Det er også den foretrukne metoden å fjerne maling fra gjenstander med mange kriker og kroker som ville være umulig eller svært vanskelig å fjerne ved sliping.

Hva skal sandblåses

Sandblåsing kan brukes til å fjerne maling fra alle gjenstander som tåler den intense slipekraften til sandblåsing. Murstein, betong og metalloverflater faller vanligvis i denne kategorien.

Sandblåsing kan brukes til å fjerne maling fra tre, selv om det vil forårsake groper og arrdannelse på overflaten av treet. Hvis det er greit, kan det være en passende teknikk for å fjerne maling fra en treoverflate. Arrdannelseseffekten på tre kan også brukes strategisk som en type kunstnerisk finish.

Hvor skal man sandblåse

Sandblåsing er en ekstremt rotete prosess. En stor mengde sandstøv vil strømme ut fra arbeidsområdet og dekke alt rundt det. Det kan gjøres innendørs som en del av renoveringsarbeidet, men det vil skape en stor oppryddingsjobb, så det er vanligvis begrenset til utvendig arbeid der alt kan vaskes ned med en slange.

Sikkerhetshensyn

Beskyttende ansiktsmaske
Beskyttende ansiktsmaske

Det fine støvet som består av sand og små biter av maling skapt ved sandblåsing er svært farlig å puste inn, noe som gjør en åndedrettsvern til en viktig sikkerhetsanordning. Tettsittende briller er også viktig - svømmebriller eller en snorkelmaske kan brukes.

Ideelt sett brukes en slipedress for hele kroppen under sandblåsing, men klær i full lengde, tettsittende sko og en bandana er minimumstøyet som kreves. Støvet vil finne veien inn i ethvert mellomrom mellom klær og hud og kan forårsake hudirritasjon.

Hold barn og kjæledyr unna

Arbeidsområdet bør være forbudt for dyr og barn, da å bli truffet med sand ved høyt trykk kan forårsake alvorlig skade.

Ikke fjern blymaling

Hvis det er spørsmål om malingen som fjernes kan ha bly i seg, bør sandblåsing ikke brukes for å fjerne den. Bly ble forbudt i maling fra 1978, men hvis det er en sjanse for at overflaten du jobber med ble m alt på slutten av syttitallet eller før, få malingen testet for bly før du sandblåser den.

Sandblåsingsutstyr og rekvisita

De fleste sandblåsere for hjemmebruk er i hovedsak sett som brukes sammen med en luftkompressor. Settet inkluderer en trakt for å holde sanden, en luftslange for å feste den til luftkompressoren og en spesiell dyse designet for sandblåsing.

Luftkompressorhensyn

Jo kraftigere luftkompressoren er, desto sterkere blir sandsprayen og desto mer effektiv vil innsatsen din være. Et trykk på 50 psi er minimum nødvendig for sandblåsing, men 100 psi er å foretrekke.

De fleste mindre luftkompressorer kan bare opprettholde den typen trykk i noen få minutter før de slår seg av mens de reetablerer trykket, så jobben vil gå mye raskere og mer jevnt med en stor luftkompressor. Disse kan leies på de fleste verktøyutleiesentre sammen med sandblåsesettet.

Sand og andre sprengningsmaterialer

Sanden som brukes til sandblåsing må være tørr og ha en veldig fin og konsistent tekstur. Oppussingssentre kan selge spesiell sandblåsingsand, men produkter merket som lekeplasssand er vanligvis effektive. Små plastperler, knuste valnøttskall og natron kan også brukes i sandblåsere.

Trinn-for-trinn-instruksjoner

Prosessen med sandblåsing er ganske enkel når du har forberedt alt. Alt i nærheten bør dekkes med en presenning med mindre du ikke har noe imot at det er dekket med støv. Tarps lar deg også samle sanden etterpå og gjenbruke den, selv om du må føre den gjennom en fin sil for å fjerne større rusk.

  1. Begynn med å ta på deg åndedrettsvern og verneklær.
  2. Koble slangen og sandblåsedysen til luftkompressoren og fyll beholderen med sand.
  3. Slå på luftkompressoren og vent til den bygger opp trykk.
  4. Hold munnstykket omtrent 12 tommer fra den m alte overflaten, trykk på avtrekkeren for at sanden skal komme ut og bruk en frem og tilbake bevegelse for å fjerne malingen i brede, jevne slag.

Tips

Ulike typer maling varierer i hvor lett de kan fjernes og forskjellige overflater varierer i hvor lett de kan skades ved sandblåsing. Eksperimenter med å holde munnstykket nærmere eller lenger, samt justere trykket høyere eller lavere, for å finne hva som er mest effektivt for å fjerne malingen uten å skade overflaten.

Sandblåsingsuksess

Det er ingen spesiell hemmelighet for suksess med sandblåsing, annet enn kanskje tålmodigheten din med det som er en veldig rotete prosess. Hvis du på noe tidspunkt føler at du er over hodet, ikke nøl med å ta telefonen og ringe en profesjonell.

Anbefalt: