Fordeler og ulemper med å føde stående

Innholdsfortegnelse:

Fordeler og ulemper med å føde stående
Fordeler og ulemper med å føde stående
Anonim
kvinne på sykehus i fødsel
kvinne på sykehus i fødsel

Når det kommer til arbeidsstillinger, er det ikke en ny idé å føde mens du står opp. Selv om en stående fødsel ikke er vanlig i USA, finnes det dokumentasjon på at folk opp gjennom historien har født stående eller i andre naturlige stillinger.

Så er det lettere å føde stående? Noen kvinner tror at det er det. Av den grunn og flere andre kan det å stå når du går i fødsel og fødsel være et alternativ du vil vurdere for fødselen din.

Skal du føde stående?

Mange fødende oppfordres til å føde liggende på rygg eller i halvsittende stilling. En studie fra 2019 publisert i International Journal of Nursing Sciences rapporterte at 68 % av de fødende i USA for tiden går gjennom fødselsprosessen liggende på ryggen. Andre vanlige stillinger inkluderer sideliggende eller liggende på ryggen med hodet og brystet hevet. Stående og andre tradisjonelle oppreiste stillinger er langt mindre vanlige, og utgjør mindre enn en tredjedel av alle leveranser.

Men du har et valg når det kommer til den fødestillingen som er riktig for deg. Du kan argumentere for deg selv angående fødselsstilling, og det er et viktig tema å diskutere når du velger lege eller jordmor. Når du skal ta det beste valget for deg, er det viktig å vurdere både fordelene og ulempene ved å stå opp mens du føder.

Fordeler med en stående fødsel

gravid kvinne i tidlig fødsel stående opp
gravid kvinne i tidlig fødsel stående opp

Basert på en Cochrane Systematic Review fra 2017, kan det å føde i tradisjonelle oppreiste stillinger, som stående, huk, sittende og knestående, ha flere fordeler i forhold til de mer begrensede stillingene. Å føde stående kan påvirke fødselen og fødselen din på følgende måter:

  • En oppreist fødselsstilling kan forhindre behovet for tang eller vakuumassistert fødsel.
  • Hvis du får stå, kan du bevege deg mer fritt under den første fasen av fødselen, noe som kan lette fødselssmertene dine.
  • Stående kan sette deg i den beste posisjonen til å hjelpe den naturlige prosessen (fysiologien) av fødsel og det andre stadiet av levering.
  • Stå hjelper til med å justere babyen etter bekkenkurvene og kan lette babyens naturlige rotasjoner når de går ned.
  • Stående kan hjelpe den naturlige trangen til å holde ut og presse i det andre stadiet av fødselen etter full utvidelse og utsletting av livmorhalsen.
  • Tyngekraften kan lette utviklingen av babyen nedover bekkenet og ut av fødselskanalen.
  • Posisjonen kan redusere behovet for episiotomi eller keisersnitt.
  • Denne posisjonen kan maksimere plassen i bekkenet ditt, noe som vil hjelpe babyen ned og naturlig rotasjon.
  • Oppreiste fødselsstillinger kan gi bedre blodstrøm til babyen din fordi store blodårer ikke komprimeres når du ligger på ryggen.

En dataanalyse fra 2021 av de biomekaniske prosessene involvert i fødsel og fødsel erkjenner at dataene om de optimale mødreposisjonene under fødsel og fødsel fortsatt utvikler seg og at ingen ideell posisjon eksisterer. Forfatterne av rapporten bemerket imidlertid at stående og andre vertikale stillinger ga bedre justering av kroppen og bekkenet for å gi en bredere åpning for babyen.

Å prøve forskjellige stillinger under fødselen kan redusere smerte og få deg til å føle deg mer komfortabel. Stående og andre oppreiste stillinger, i stedet for å ligge i sengen, kan også fremskynde fødselen din.

Ulemper ved en stående fødsel

Fordi hver fødsel er unik, kan det hende du opplever at det å stå opp for å føde ikke er det riktige valget for deg. De potensielle ulempene ved å stå for å føde babyen din inkluderer følgende:

  • Selv om leger tidligere trodde det kan være en større tendens til å rive i stykker perine alt vev under oppreist fødsel, fant en studie av 246 personer som fødte at det ikke var noen sammenheng mellom arbeidsstilling og perine altraume.
  • Det er vanskeligere for ledsagere å administrere fødselen til babyen din på grunn av begrenset tilgang til perineum.
  • Det er vanskeligere å stå eller gå rundt hvis du får intravenøs væske, du har et blærekateter eller du trenger kontinuerlig fosterovervåking.
  • Å stå kan være slitsomt og derfor vanskelig å opprettholde under hele fødselen.
  • Det kan være en økt risiko for større blodtap, ifølge Cochrane-studien referert til ovenfor.
  • Du kan ikke få epidural for smertelindring fordi du ikke kan stå eller gå trygt.

Det er usannsynlig at du vil være i stand til å stå og føde hvis du har en høyrisikograviditet eller utvikler komplikasjoner og må overvåkes under fødselen.

Tips for å føde stående

Hvis en stående fødsel er det riktige valget for deg, er det forskjellige måter å håndtere stående som din primære posisjon under fødselen og fødselen. Ett av disse tipsene kan hjelpe:

  • Du kan gå rundt under den første fasen av fødselen mellom riene.
  • Hold fast i en vegg, partneren din eller annen arbeidsstøtte for stabilitet under rier.
  • Du kan flytte tilbake til fødselssengen eller en stol når du er trøtt eller du og babyen din trenger periodisk overvåking.
  • Under den andre fasen av fødselen når det er på tide å skyve babyen ut, kan du gå fra stående til en annen oppreist stilling, for eksempel å sitte på huk, knele over en stol eller sengen, eller knele på alle fire.

Til slutt, husk at du kan ta ansvar under fødselen og fødselen. Kvinner blir oppfordret til å flytte og endre til stillinger de synes er komfortable gjennom hele fødselsprosessen. Du kan finne muligheten til å stå eller ta andre oppreiste stillinger under fødselen og fødselen. Diskuter fødselsposisjoner og fordelene og risikoene med legen eller jordmoren din når du snakker om fødselsplanen når du nærmer deg forfallsdatoen.

Anbefalt: