Historie om vaskemiddel: Endringer gjennom årene

Innholdsfortegnelse:

Historie om vaskemiddel: Endringer gjennom årene
Historie om vaskemiddel: Endringer gjennom årene
Anonim
Husrengjøringsutstyr, sprayflaske og rengjøringsvæske
Husrengjøringsutstyr, sprayflaske og rengjøringsvæske

Når du vasker, tar du bare vaskemiddelet og går. Men dette var ikke alltid tilfelle. Det friske duften, myke vaskemiddelet var faktisk en nylig oppfinnelse. Før det pleide du å vaske klærne dine med vanlig såpe. Snakk om knasende tøy. Dykk ned i historien og nylige forbedringer av vaskemiddel.

The 411 on Laundry Deergent History

Vaskemiddel er ikke såpe. Tankeblåst, ikke sant? Vaskemiddel er faktisk en kjemisk forbindelse som hjelper til med å rengjøre klær i vaskemaskiner fordi det hjelper til med å holde skitten suspendert i vannet. Når det kommer til rengjøring av klær, er vaskemaskinen tingen, ikke vaskemiddelet. En vaskemaskin bruker vann og vanntrykk for å løsne skitt fra klærne. Vaskemidlet hjelper til med å bryte ned barrierene mellom vannmolekyler, slik at vannet blir mer effektivt. Vaskemidlet hjelper også med å holde skitten suspendert for å vaskes når vannet renner ut.

Historisk bruk av såpe til klesvask

Historisk sett ble standardsåpe brukt når klær ble skrubbet for hånd eller vasket i elven. I de gamle egypternes og babylonernes tid kom såpe fra gjenvunnet animalsk fett og aske. Lut skulle etter hvert bli et populært såpeprodukt. Såpe ble djevelens verk i middelalderen. Avskyen mot å rense kropp og klær førte til en nedgang i såpeprodukter. Noen historikere spekulerer i at det bidro til spredningen av den svarte pesten (vanligvis overført av lopper på rotter) fordi folk var så skitne.

Moderne vaskemaskiner

Standard- og lutbaserte såper er for harde på den interne mekanikken i vaskemaskiner. Moderne vaskemidler ga et alkalibasert rengjøringsmiddel som hjalp vannet med å rense klærne, men moderne vaskemidler var skadelige for miljøet fordi vaskemidlet ikke brøt ned. Faktisk, en gang i vannet, ble vaskemiddelet igjen og kunne sees skum i kloakk, vannbrudd og til og med i grunnvannet. Imidlertid ble det "renset". Moderne forskere fortsetter å jobbe med grønne, trygge produkter som kan brukes som erstatning for vaskemiddel for å redusere mengden vannforurensning som vaskemidler bidrar med.

Kapsel for vaskemiddel
Kapsel for vaskemiddel

Milepæler for vaskemiddel

De betydelige milepælene i utviklingen av vaskemiddelhistorien fant sted etter 1945 da den moderne vaskemaskinen begynte å erstatte skurebrett i amerikanske hjem i etterkrigstidens boom-økonomi på slutten av 40-tallet og begynnelsen av 1950-tallet.

  • 1950-tallet – Flytende vaskemidler og vaskemidler i pulverform blir populære kjøp sammen med blekemidler for hvitere hvite og tøymyknere for å myke vannet og myke klær.
  • 1960-tallet - Flekkfjernere og forbehandlinger legges til i hyllene. Enzymatiske vaskemidler introduseres. Hjem brukte også vasketabletter.
  • 1970-tallet – Tekstilbalsam inkludert i vaskemiddel for et alt-i-ett-produkt.
  • 1980-tallet – Vaskemidler med varierende temperatur og konsentrerte vaskemidler vokser i popularitet.
  • 1990-tallet – Biologisk nedbrytbare rengjøringsmidler, balsam og fargesikkert blekemiddel er store salgsvarer på vaskemiddelgangen
  • 2000-tallet – Biologisk nedbrytbare og grønnvennlige produkter og vannsparing er store problemer for moderne konsepter for vaskemiddel.
  • 2010s+ - Vaskeputer og -laken tilgjengelig i oppløselige enheter som gir en rask, enkelt porsjon med vaskemiddel for å forhindre sløsing og overforbruk av vaskemiddel. Introduksjon av vaskemidler spesielt for syntetiske fibre.

Rene klær og rent vann

Historien til vaskemiddel fortsetter å påvirke det moderne miljøet og rent vannstandarder. Og, som alt annet i verden, endres det hele tiden for å møte forbrukernes nye behov. Neste gang du henter en flaske eller boks med vaskemiddel til hjemmet ditt, tenk hvor langt historien til vaskemiddel har kommet på mindre enn 100 år. Lær nå om noen av de best luktende vaskemidlene som finnes.

Anbefalt: