11 skyggehageideer for å holde deg kjølig

Innholdsfortegnelse:

11 skyggehageideer for å holde deg kjølig
11 skyggehageideer for å holde deg kjølig
Anonim
Bilde
Bilde

Det er ingen tvil om at solen er en mektig kraft i hageverdenen, men det er ikke det eneste som kan avle liv. Skyggehager er en fantastisk måte å dra nytte av alle naturlig skyggefulle områder i hagen din. Diversifiser hagen din med unike planter og blomster ved å finne ut hvilken skyggeelskende flora som appellerer til deg, samt hvordan du kan holde dem fornøyde med mest mulig dekning.

Lag naturlig nyanse med flora

Bilde
Bilde

Det er helt norm alt å ha en soleksponert bak- eller forgård. Men å ha litt skygge fra ditt nåværende landskapsdesign betyr ikke at du er klar til å lage en skyggehage. En måte å skape naturlig skygge på er å øke antall trær, store busker og krypende vinstokker i et bestemt område av eiendommen din. Dette kan være tidkrevende, men det er vel verdt ventetiden siden du vil ha jevn nyanse i flere tiår.

Lag kunstig nyanse ved å bruke utsmykning

Bilde
Bilde

Hvis du ikke har plass, penger eller tid til å plante trær i full størrelse, kan det være lurt å bruke dekorative elementer for å skape skyggen i stedet. Et av de mest populære valgene er en pergola, som (når den kombineres med vinplanter/krypende planter) kan skape en fin mengde myk skygge for en hage å vokse under. I tillegg til pergolaer kan du også sette inn en solseil, gitterverk eller dekorative paraplyer.

Rundt installasjonene dine, legg til store steiner og andre dekorative deler for å legge til litt skygge til det totale området. Disse ornamentene fungerer også best når de kombineres med en annen form for vegetativ nyanse, som busker og krypende planter.

Asorterte planter for å dyrke en robust skyggehage

Bilde
Bilde

Når du har fått den kontrollerte, jevne nyansen, er du klar til å begynne å plante. Når det gjelder hagearbeid i hjemmet, er de fleste kjent med planter med full sol eller delvis sol som blomstrer om våren og sommeren. Men det er en helt annen verden av skyggeelskende flora som bare venter på å bli plantet, og dette er bare noen av de mange alternativene du kan eksperimentere med.

Lungeurt

Bilde
Bilde

Lungwort er en vårblomstrende flerårig plante, et flott tillegg til enhver skyggehage. De blomstrer vakre, teeny blomster og vokser bare opp til en fot høye. De kan overleve i de fleste vekstsoner og krever ikke for mye vedlikehold.

Når du planter lungeurten, sørg for at du får den i bakken på sensommeren og tidlig høst i godt drenerende jord. Og hvis du planter dem under trær for skyggehagen din, sørg for at du gir den litt ekstra vann slik at den ikke konkurrerer med de massive trerøttene som suger opp all fuktigheten.

Revebjelle

Bilde
Bilde

Foxglove er en vakker flerårig planten hvis vertikale blomster tiltrekker seg alle slags gode pollinatorer. Ikke bare er de visuelt arresterende, de vokser også til mellom 3-5 fot høye. I motsetning til noen skyggeplanter, kan ikke revebjelle trives i absolutt skygge. De trenger en god balanse mellom skygge og sol, så plant revehansker på grensen til skyggehagene dine. Dette vil la dem suge av solen og gi ekstra skygge til bunndekkeplantene som trenger massevis av det.

Når du planter revehansker på sensommeren, sørg for at du legger dem i godt drenert jord. Og, som gjennom hele blomstringssesongen, sørg for å deadhead de gamle blomstene slik at de fortsetter å vokse seg store og vakre.

Leopardplante

Bilde
Bilde

Leopardplanter, til tross for hva navnet tilsier, er store eviggrønne planter med fiberaktig utseende. Disse staudene er som revehansker ved at de nyter delvis skygge og sol. På samme måte er de en våtelskende plante og kan ikke få lov til å bli for tørre, ellers dør de. Plant leopardplantene dine i bakken tidlig på våren rundt kantene til skyggehagen din. På grunn av de store, skinnende bladene fungerer de veldig bra sammen med lyse blomstrende planter for å gi volum og tekstur.

Coral Bells

Bilde
Bilde

Korallklokkene får navnet sitt fra de krøllede, koralllignende bladene deres. Disse staudene elsker delvis skygge og fungerer godt i mildere vekstsoner. En mindre eviggrønn korallklokke må plantes i godt drenerende jord som er litt sur. Etter å ha vannet dem godt gjennom det første året, trenger de ikke for mye oppmerksomhet.

På grunn av deres interessante tekstur er de en nyttig plante å ha for hånden når du planlegger sammensetningen av skyggehagen din. Du kan kaste dem inn som et midtpunkt eller langs sidene for å trekke øyet inn.

Fern

Bilde
Bilde

Begner er en av de mest undervurderte planteartene i verden. En eldgammel plante som fortsatt blomstrer lenge etter at dens samtidige døde ut, disse plantene kommer i både solelskende og skyggeelskende varianter. For de skyggeglade, plant dem sent på våren og forsommeren, i godt drenerende fuktig jord.

Med tanke på at de har vart i millioner av år, er de fra ganske solid lager, og når du først får dem i bakken, trenger de ikke mye fra deg.

Wild Ginger

Bilde
Bilde

Vill ingefær blåser deg kanskje ikke vekk med utseendet, men den gjør en god jobb med å trives i skyggen. En bunndekkende flerårig, vill ingefær foretrekker godt drenert jord på den fuktige siden og må plantes om våren. For ikke å forveksle med ingefærrot, skaper vill ingefær et teppe av planter når den er ferdig utvokst, og den kan ikke få for mye sollys, ellers vil den brenne seg.

Bush Honeysuckle

Bilde
Bilde

Blomstrende planter er ikke de eneste tingene du kan legge til i en skyggehage. Lavtvoksende busker og busker er perfekte tillegg. For eksempel er buskkaprifol hurtigvoksende busker som kan klare seg godt i de fleste vekstsoner.

Men disse buskene trenger litt sollys hele dagen, så ikke kvel dem med ekstrem skygge, ellers vil du ende opp med å drepe dem. For hvor kresne de er med skyggenivåer, er de det motsatte når det gjelder jordsammensetning. Du kan plante disse babyene i omtrent hvilken som helst jord. På toppen av det hele er de ganske tørkebestandige.

Skyggehager trenger ikke å plantes i bakken

Bilde
Bilde

Når du ser for deg en skyggefull hage, dukker du sannsynligvis opp en nydelig samling bunndekkeplanter under et stort tre. Det er imidlertid ikke den eneste måten du kan opprettholde en skyggehage på. Hvis du ikke har jord av god kvalitet eller er begrenset med plass, kan du plante floraen din i ulike potter, kummer, plantekasser, osv. Vær kreativ med alternativene dine og virkelig fremhev plassen din etter din personlige smak.

Vær en opprører og plant en skyggehage

Bilde
Bilde

Shade er undervurdert, og selv om plantene som trives i skyggen vanligvis ikke blomstrer enorme fargerike blomster, er de strukturerte og fascinerende på sin egen måte. Du får den laget i skyggen når du dyrker en frodig skyggehage som er levende med planter, busker, trær og mer.

Anbefalt: