Hvordan dyrke morellsopp ved hjelp av to enkle metoder

Innholdsfortegnelse:

Hvordan dyrke morellsopp ved hjelp av to enkle metoder
Hvordan dyrke morellsopp ved hjelp av to enkle metoder
Anonim

Morelsopp er vanskelig å finne i naturen, men de er enkle å dyrke hjemme.

Bilde
Bilde

Morel-sopp er kjent for å tilføre en deilig umami-tang til alle rettene de tilberedes i, men du kan ikke alltid finne dem i produktdelen når du har lyst på dem. Selv om du kan høste dem i naturen, er det ingen garanti for at du til og med finner noen. Så, det etterlater voksende morkler selv. Hvordan dyrke morkelsopp hjemme er en upresis vitenskap, men det er noen få metoder som folk har hatt suksess med som du kan prøve.

Hvordan dyrke morellsopp hjemme

Når det kommer til dyrking av morellsopp, er det ingen måte å prøve å dyrke en klynge av dem på. Både gartnere og forskere er ikke helt sikre på hvilke forhold som får morkler til å vokse, så for enhver førstegangsplanter vil det være litt prøving og feiling.

Den foretrukne måten å dyrke morell på er å bruke et voksesett med en gytt morell. Mer avanserte plantekasser vil lage sine egne slurries for å starte vekstprosessen. Selv om dette ikke er de eneste to måtene du kan prøve å plante morkelsopp på, er det de to med størst suksessrate.

Plant morellsopp ved hjelp av et vekstsett

Hva er et voksesett, spør du? Et voksesett er et produkt du kan kjøpe som kommer med de nødvendige delene for å starte en morell-soppklynge, og du kan finne tonnevis av dem på nettet. Inkludert i et voksesett er vanligvis en sopps gyte eller sporer og instruksjoner om hvordan den skal plantes. Spawn refererer til laget av materiale som soppen vokste fra, for eksempel sagflis, og sporer er de faktiske reproduktive partiklene som soppen kan vokse fra.

Disse settene gir deg de vegetative materialene du trenger for å dyrke morellsopp, men de skaper ikke miljøet eller innhegningen du trenger for å støtte veksten. Å lage deres habitat er opp til deg.

Lag en soppinnhegning

Å lage et sted for morellsoppene dine å leve er faktisk ikke så vanskelig. Alt du trenger er et hevet hagebed (de fleste er laget av tre), og du kan få en i butikk eller bygge en selv. De trenger ikke å være enorme; 4'x4' fungerer utmerket.

Sørg for å sette opp denne boksen i et skyggefullt område tidlig på høsten, fordi morkler virkelig liker fuktige, kjølige rom. Plasser en barriere (som papp) på den eksponerte bakken i boksen slik at du kan legge jordblandingen på toppen. Tilsett deretter en blanding av torvmose og næringsrik jord i bedet.

Hjelpsomt hack

Morelsopper finnes ofte i områder som er ødelagt av skogbranner, så hvis du kan finne aske å legge til jordblandingen din, har du en stor sjanse for en vellykket vekstsesong.

Distribuer sporene eller spawn

Dette er det enkleste trinnet. Du trenger bare å ta morellmaterialet du har kjøpt og smuldre det fra hverandre, spre det over hele jorda i plantekassen din. Legg noen løvflis på toppen, ettersom morell vokser nær disse trærne i naturen, og du er i gang.

Plant morellsopp med slurry

Nei, disse slurryene er ikke som 7-Elevens slushies; de er en sporefylt vannsuspensjon som du kan helle på en ventende seng (den samme du bygger for å huse voksesettene dine). For å lage en slurry, må du ha ville morkler. Denne metoden er ikke den beste for deg hvis du ikke finner dem selv eller du ikke har en kontakt du kan kontakte som gjør det.

Bare husk at ingen av disse metodene er bedre enn den andre. De er bare to måter å nå det samme målet på.

Hvordan lage en morellsoppslurry

En slurry er en vannblanding som trekker sporene ut av vill morellsopp og holder dem suspendert slik at de er klare til å spres og plantes når som helst. Rachel Goclawski er en fôringsinstruktør, og slamoppskriften hennes fungerer i en klemme.

For å lage en slurry trenger du noen få ingredienser:

  • Noen vill morellsopp
  • 1 halv gallon til 1 gallon ikke-klorert vann
  • ½ kopp mel
  • ½ kopp karo sirup eller usvovelfri melasse

Dyrk mycel og plantemoreller

Legg alle disse ingrediensene i en blender til alt er blandet sammen. Bland deretter litt flis, fersk treaske og slurryen i en bøtte med litt filtrert vann i. Tilsett en akvarieluftstein til blandingen for å holde luftfiltreringen gjennom alt.

Derfra må du vente 1-2 dager før du sprer sporene dine over de preparerte områdene i hagen din eller i anviste bed hvor du vil dyrke morkler.

Hvor lang tid tar det å vokse morellsopp?

hender som plukker en morellsopp
hender som plukker en morellsopp

Ikke forvent å få avkastning på morellsoppene dine i løpet av det første året eller to. Det kan ta noen år før morkler faktisk begynner å blomstre nok til at du kan høste dem. Dette er ofte den største grunnen til at folk ikke vokser morkler; det er vanskelig å ønske å jobbe for noe du ikke vil dra nytte av før år på vei. Men hvis du elsker de nøtteaktige peanøttlokkede soppene, vil det være vel verdt innsatsen.

Gi fremtiden deg morellsoppen i gave

Å dyrke morellsopp er den ultimate leksjonen i tålmodighet. Selv om det kan ta år å se fruktene av arbeidet ditt, gjør de kjøttfulle teksturene og den unike smaksprofilen det verdt det. Og du trenger ikke være en erfaren gartner for å kunne dyrke morellsopp; alle kan når de har de riktige verktøyene og kjenner alle trinnene på forhånd.

Anbefalt: