Oldeforeldre og deres unike rolle i familien

Innholdsfortegnelse:

Oldeforeldre og deres unike rolle i familien
Oldeforeldre og deres unike rolle i familien
Anonim
Ung kvinne skyver senior mann i rullestol
Ung kvinne skyver senior mann i rullestol

Som barn virker oldeforeldre ofte som disse større enn livet, de folkloristiske heltene i fortellinger om en tid som for lengst har gått. Hvis du er så heldig å ha oldeforeldre som lever inn i voksen alder, får du den sjeldne muligheten til å kjenne dem som de komplekse menneskene de er; og hvis du er en oldeforeldre, bruker du sannsynligvis all tiden din på å sørge for å få kontakt med de små. Selv om tiden deres kan være kortere enn andre, er det viktig å huske den viktige rollen som oldeforeldre spiller i familien din og måtene du kan bidra til å holde dem involvert.

Hva er egentlig oldeforeldre?

Det er ganske mange mennesker som aldri har kjent sine oldeforeldre, og du kan være en av dem som lurer på nøyaktig hvem du ville ha k alt oldemor eller oldefar. De fleste har åtte oldeforeldre, fire på hver av foreldrenes side. Når det gjelder slektsforskning, er det tre generasjoner mellom deg og dine oldeforeldre.

Rollen oldeforeldre spiller i moderne familier

Overbesteforeldre er avgjørende for sammensetningen av den moderne familiestrukturen, spesielt for de som bor i flergenerasjonshusholdninger. Deres mange år har gitt dem et unikt perspektiv på verden, samt gitt dem de beste tipsene og triksene for hvordan de skal navigere i livets trengsler. Her er bare noen av de mange måtene dine oldeforeldre gir tilbake til familien din hver dag.

Omsorgspersoner

Selv om oldeforeldre ikke alltid er i fysisk form nok til å være omsorgspersonen til de yngre generasjonene i familien din, tar de fortsatt ansvar for barnebarna og oldebarns omsorg på andre måter. Enten det er ved å alltid ha favorittmatbiten deres rundt seg eller sørge for å alltid gi dem en avskjedsklem før de drar, gir oldeforeldre en viktig påminnelse om både de åpenbare og subtile måtene du kan vise kjærligheten din til de du setter pris på.

Barnebarn studerer bestefars ansikt gjennom forstørrelsesglass
Barnebarn studerer bestefars ansikt gjennom forstørrelsesglass

Historieholdere

En av de største tragediene som kan ramme enhver familie er å ikke vite hvor de kom fra. Noe så enkelt som å lære om dine oldeforeldres favoritt sommeraktiviteter og deres erfaringer med besteforeldrene hjelper deg å holde dine forfedres forbindelser i live. Gitt at bare én eller to generasjoner av familien din har hatt tilgang til teknologi som lar dem dokumentere hverdagen sin, er det viktig at du anerkjenner kunnskapen dine oldeforeldre har om familiens fortid. Så sørg for å spørre dem om alt og alt de kan huske, og enten skriv det ned eller bruk et verktøy som Multi-Generational Guided Diary for Oldeforeldre for å hjelpe deg med å veilede samtalen din; i fremtiden vil du takke den nåværende deg for at du har lagret historien en dag.

Flergenerasjonsfamilie i hagen
Flergenerasjonsfamilie i hagen

Jack of All Trades

Selv om alder bare er et tall, betyr jo flere år i livet ditt, jo flere sjanser har du hatt til å perfeksjonere en hobby, handel eller ferdighet. Den stereotype oldemoren vil for eksempel ha de beste oppskriftene i byen, mens den stereotype oldefaren vil kjenne den enkleste måten å filetere en fisk på. Selv om oldeforeldrene dine kanskje ikke har disse nisjeferdighetene, har de definitivt samlet en levetid på snarveier som du og familien din trenger å lære før de er borte.

Kvinner tilbereder mat på kjøkkenet
Kvinner tilbereder mat på kjøkkenet

medisinske modeller

Overbesteforeldre fungerer også som viktige deler av din medisinske profil, og å kjenne til eventuelle genetiske plager de har lidd av kan hjelpe deg og legen din bedre å forberede deg på potensielle sykdommer. Dette kan manifestere seg i noe så enkelt som å ta mammografi tidligere enn anbef alt; og vurderer tidlig oppdagelse av de fleste sykdommer betydelig øker deres overlevelsesrater, å ha et jukseark for dine potensielle genetiske disposisjoner er en utrolig gunstig ting som noen mennesker ikke har tilgang til. Dessverre gjelder dette bare dine biologiske oldeforeldre; så hvis du er adoptert, ville ikke disse medisinske egenskapene gått i arv til deg.

Familie ser på et digit alt nettbrett sammen
Familie ser på et digit alt nettbrett sammen

Din rolle i dine oldeforeldres liv

På samme måte som oldeforeldrene dine ubetinget kan støtte deg og alle dine prestasjoner, så kan du også styrke følelsene deres av betydning. En sosial studie som undersøkte 103 forskjellige oldeforeldre fant at det å få oldeforeldre til å føle seg "meningsfulle og viktige for å holde familien sammen" bidro til å "øke motivasjonen for (oldeforeldre til å gjøre) en større personlig investering i rollen." Enkelt sagt, folk er konstant ute etter behovet for å føle seg ønsket og ha en hensikt, og en del av enhvers jobb som oldebarn er å sikre at oldeforeldrene dine føler denne intergenerasjonelle nytten fra deg. Så sørg for at du besøker dem, sitt sammen med dem, og invester litt av tiden din i å lytte til den historien du har hørt syv ganger allerede, for for hver gang de holdt deg i hånden når du var liten, fortjener de at de også blir holdt i hånden.

Flergenerasjons familie slapper av på støttemuren
Flergenerasjons familie slapper av på støttemuren

Miraklene ved å ha en flergenerasjonsfamilie

Selv om det er mindre og mindre mirakuløst å få tilbringe mange år med oldeforeldrene dine, er det fortsatt en mulighet til å ikke kaste bort tiden du har med dem. Spesielt hvis du er yngre, er det viktig å gå foran og erkjenne at oldeforeldrene dine tilbyr familien din så mye mer enn du kan forestille deg, og hvis du tar deg tid til å bli kjent med dem som de vakre og mangelfulle menneskene de er, du vil se at de aldri slutter å gi. Og kanskje en dag vil du oppdage at du heller ikke stopper.

Anbefalt: