Interiørdesigner vs. dekoratør: Hva er forskjellen?

Innholdsfortegnelse:

Interiørdesigner vs. dekoratør: Hva er forskjellen?
Interiørdesigner vs. dekoratør: Hva er forskjellen?
Anonim
Hjem dekorasjon og design
Hjem dekorasjon og design

Selv om interiørdesignere og interiørarkitekter gjør mange av de samme tingene, er det stor forskjell i mengden opplæring hver tittel har, i tillegg til omfanget av tjenester hver fagperson er kvalifisert til å yte. Å vite forskjellen kan hjelpe deg å ta det beste valget når du søker profesjonell hjelp.

Interiørdesignere

Interiørdesign er et høyt spesialisert karrierefelt som krever en kombinasjon av formell utdanning, arbeidserfaring og lisensiering eller sertifisering. Designere dekorerer, men de er i stand til mye mer, for eksempel å lese tegninger og ferdigstille designplaner som overholder lokale byggeforskrifter og sikkerhetsforskrifter.

Utdanning og sertifisering

Ifølge U. S. Department of Labor krever de fleste nybegynnerstillinger for interiørdesignjobber en bachelorgrad i feltet. Noen eksempler på kurs som tilbys med et fireårig interiørdesignprogram inkluderer:

interiørdesignere
interiørdesignere
  • CAD - dataassistert utkast
  • Planlegging av rom
  • Menneskelige faktorer
  • Bærekraftige byggeprinsipper og praksis
  • Miljødesign
  • Interiørarkitektur
  • Bygnings- og sikkerhetskoder
  • Barrierefritt design
  • Boligdesign
  • Kommersiell design
  • Materialer og spesifikasjoner
  • Lysdesign
  • Tekstiler

Associate degrees er også tilgjengelig, og det samme er mastergrader for de som studerer interiørdesign som en andre karriere. Nettbaserte programmer gir fleksible studieplaner for arbeidende studenter, og noen er akkreditert av følgende bransjeorganisasjon.

Mange stater krever lisensiering eller sertifisering for å gjøre forretninger som interiørdesigner. I Nord-Amerika er NCIDQ-sertifisering et kritisk skritt for å bli lisensiert eller anerkjent som en kvalifisert profesjonell. Designere må bestå NCIDQ-eksamenen, som administreres av Council for Interior Design Qualification (CIDQ). For å kvalifisere til den tredelte eksamen, må søkere ha en grad i interiørdesign (eller være i siste året av en bachelor- eller mastergrad), i tillegg til tusenvis av timers arbeidserfaring - vanligvis oppnådd gjennom praksisplasser med lisensierte designere.

Hva en designer kan gjøre

En interiørdesigner kan starte eller jobbe med et prosjekt fra grunnen av ved å bruke programvare for datastøttet design (CAD) og programvare for byggeinformasjonsmodellering (BIM) for byggeprosjekter, omtrent som en arkitekt. De begynner med å konsultere potensielle kunder om boligprosjekter, eller de søker etter og byr på kommersielle prosjekter. Designere lager tidslinjer for prosjekter og anslår kostnader for materialer og arbeid. De jobber tett med byggeentreprenører, arbeidere, arkitekter, malere, rørleggere og elektrikere både på nybygg og renoveringsprosjekter av bolig- og næringseiendommer for å sikre at bo- og arbeidsrom er trygge, funksjonelle og attraktive.

Boligdesignere spesialiserer seg ofte på særegne arkitektoniske boligstiler eller områder som kjøkken og bad. Designere kan også følge med på å møblere og dekorere innvendige rom, ned til siste aksentpute og bordlampe. For enkle dekorasjonsprosjekter som ikke involverer nybygg eller kompleks ombygging, tilbyr mange designere rimelige, elektroniske dekorasjonstjenester.

Interiørdekoratører

Interiørarkitekter
Interiørarkitekter

Interiørdekoratører kan være selvlærte eller kan spesialisere seg på områder som vindusbehandlinger, møbler, gulv eller hjemmeinnredning hvis de har tidligere arbeidserfaring i disse bransjene. Profesjonelle interiørarkitekter kan også ha diplom eller sertifikat i interiørdekorasjon når de har fullført kurs tatt fra en handelsskole eller høyskole.

Utdanning

Interiørdekorasjonsprogrammer fokuserer mest på kunsten å møblere og dekorere et rom når veggene er oppe og konstruksjonsdelen er fullført. Kurs som tilbys av skoler eller høyskoler inkluderer vanligvis:

  • Prinsipp for design (i forhold til balanse, skala og proporsjon)
  • Planlegging av rom, lage skalerte plantegninger
  • Møbler og arkitektoniske stiler og perioder
  • Fargeteori
  • Belysning og tilbehør
  • Material og finish for vegger og gulv

Mange programmer tilbys online og kan fullføres på seks måneder til ett år. Selv om det ikke er nødvendig for stillingstittelen, kan interiørarkitekter bli sertifisert for å øke karrieremulighetene sine ved å bli medlem av Certified Interior Decorators International, den eneste nasjonale organisasjonen som anerkjenner kvalifiserte dekoratører gjennom bransjestandardtesting.

Hva en interiørarkitekt kan og ikke kan gjøre

Interiørarkitekter designer ikke rom eller interiørarkitekturen til bygninger eller arbeider med byggeplaner. De har ikke lisens eller kvalifikasjoner til å legge til et rom eller overvåke noen strukturelle endringer i et hjem.

En dekoratør kan tenke ut et nytt fargevalg for vegger, møbler og tilbehør i ett eller flere rom og forbedre et roms utseende og funksjon med et trent, ekspert øye for møbelplassering. Hun kan identifisere og anbefale forskjellige møbelstiler og presentere dekorasjonsideene sine med profesjonelt skisserte plantegninger, moodboards eller 3D-gjengivelser laget med designprogramvare. Hun kan koordinere og overvåke montering av profesjonelle vindusbehandlinger og dekorative belegg for gulv og vegger. En erfaren dekoratør kan også slå inn fine detaljer som å bruke riktig type og farge på lyspære i armaturer som brukes til oppgave-, aksent- eller omgivelsesbelysning.

Hvilken å leie

nettbrett med planløsning
nettbrett med planløsning

Den beste personen å ansette for et interiørprosjekt avhenger i stor grad av hva prosjektet innebærer. Hvis du bygger et nytt hjem, legger til et rom eller gjør omfattende ombygginger, trenger du ekspertisen og kunnskapen til en interiørarkitekt, hvis primære fokus er å designe trygge, funksjonelle og estetisk tiltalende bomiljøer. Du vil også ha fordelen av å jobbe med samme person eller designfirma gjennom hele prosjektet.

Hvis du planlegger en fullstendig makeover av en stue eller soverom eller til og med en hel etasje i hjemmet ditt, kan du kanskje spare penger ved å ansette en interiørarkitekt. En dekoratør kan ikke flytte vegger, men han tar et rom med bare ben eller utdatert og forvandler det fullstendig med nye farger og teksturer på vegger, gulv, møbler og lysarmaturer.

Fordeler profesjonelle kan tilby

Hvis du fortsatt ikke er sikker på å søke hjelp fra en profesjonell interiørdesigner eller dekoratør, bør du vurdere noen av fordelene bare en profesjonell kan tilby:

  • Eksperthjelp til å bestemme og jobbe med et definert budsjett.
  • Tilgang til møbler, tekstiler og møbeltrekk av høyere kvalitet er ikke tilgjengelig for allmennheten.
  • Designere og dekoratører får rabatter på massekjøp, på handels- og engroskostnader på møbler og tilbehør, og sparer kundene både tid og penger.
  • Ekspertoppmerksomhet på detaljer og langvarige relasjoner med tjenesteleverandører som malere, elektrikere og rørleggere kan hjelpe deg med å unngå kostbare feil.

Prøv før du kjøper

Den første konsultasjonen med en interiørdesigner eller interiørarkitekt er vanligvis gratis, så prøv en av hver hvis du bare skal oppdatere, dekorere, pusse opp eller iscenesette hjemmet ditt. Gå med den profesjonelle du synes er lettest å jobbe med, tilbyr mest verdi for prisen eller hvis ideer imponerer deg mest.

Anbefalt: