Er brannhemmende midler trygge?

Innholdsfortegnelse:

Er brannhemmende midler trygge?
Er brannhemmende midler trygge?
Anonim
Mann slukker møbelbelegg
Mann slukker møbelbelegg

Hvert år forårsaker boligbranner over 7 milliarder dollar i skader i rundt 366 000 hjem i USA. Brannhemmende midler, kjemikalier designet for å redusere brennbarheten til kommersielle produkter og forbrukerprodukter, har blitt brukt i flere tiår i USA og verden. Mens brannhemmere minimerer risikoen for brann i mange forbruksvarer, er noen klasser av brannhemmere skadelige for miljøet og menneskers helse.

Uorganisk

Uorganiske brannhemmere finnes ofte i maling, lim, ledninger og kabler og tekstilbelegg. Det brukes en rekke uorganiske forbindelser, men de vanligste er hydratisert aluminium og magnesiumoksid, og de kombineres ofte med de andre brannhemmende klassene. Uorganiske brannhemmere bremser prosessen med nedbrytning og frigjøring av brennbare gasser.

Brannhemmende sikkerhet

I det siste tiåret har flere store forskningsstudier konkludert med at de fleste brannhemmere, spesielt halogenerte brannhemmere og organfosfor brannhemmere, er forbundet med mange miljø- og helseproblemer. Halogenerte (også kjent som organohalogne) flammehemmere inneholder brom eller klor bundet til et karbonmolekyl. Organofosforholdige brannhemmere inkluderer et fosforatom bundet til et karbonmolekyl. Stoffer med disse kjemiske bindingene regnes som persistente organiske miljøgifter (POPs).

POPs har vist seg å utgjøre betydelig helserisiko for både mennesker og miljøet. I motsetning til andre kjemikalier brytes ikke POP-er ned til tryggere kjemikalier i miljøet og forblir intakte og potensielt skadelige i mange år. POP-er er vidt distribuert over hele verden i jord, luft og vann på grunn av naturlige miljøsykluser. Siden POP-er finnes i det naturlige miljøet, akkumuleres de i fettvevet til levende organismer, inkludert mennesker og dyr. Mange mennesker og dyr reiser over hele verden og sprer ubevisst POP-er over alt hvor de går inn i miljøet. Forskere har funnet POP-er så langt unna som polsirkelen.

Helserisiko for mennesker

kreft i skjoldbruskkjertelen
kreft i skjoldbruskkjertelen

Brannhemmere nyter utstrakt bruk. En studie publisert i Environmental Science & Technology fant at forbindelser som antas å ikke lenger brukes i USA på grunn av helseproblemer, fortsatt er utbredt i barnesengmadrasser, stellebord og bilseter. Forskere ved University of California i Berkeley oppdaget at med hver tidobling av bromerte brannhemmere i en mors blod, var det en assosiert reduksjon på 115 gram i babyens fødselsvekt.

Kreft i skjoldbruskkjertelen har økt med over 270 % de siste 20 årene og er en av de ti vanligste kreftformene i USA. Forskere fra Duke University har funnet ut at personer med høye nivåer av bromert brannhemmende middel i husstøvet har fem ganger større sannsynlighet for å utvikle kreft i skjoldbruskkjertelen. Ifølge flere viktige dyrestudier kan visse klasser av brannhemmere, som bromerte brannhemmere, fungere som hormonforstyrrende forbindelser og forstyrre normale skjoldbruskkjertelfunksjoner.

I 1977 ble klorert Tris, et populært brannhemmende middel brukt i pyjamas for barn, identifisert som kreftfremkallende og utestengt fra bruk. Imidlertid er klorert Tris fortsatt ofte funnet uten advarselsetiketter i sofaputer og ammeputer over hele USA. US Environmental Protection Agency (EPA) har jobbet med produsenter av polybromerte difenyletere (PBDE) for frivillig å fase ut bruken av PBDE-er siden 2004. PBDE-er har vært knyttet til lavere IQ og forsinket mental og fysisk utvikling hos barn. Dessverre har nye brannhemmere med lignende kjemiske strukturer som PBDE-er kommet på markedet de siste årene med ukjent helserisiko.

Miljørisiko

Siden 1970-tallet har brannhemmere blitt tilsatt ulike kommersielle og forbrukerprodukter under produksjonsprosessen eller sprayet på produktet etterpå. På grunn av påføringsprosessen slipper brannhemmere rutinemessig ut som damp eller luftbårne partikler som har en tendens til å feste seg til overflater eller legge seg som støv i miljøet. Når de er utgitt, kan brannhemmere bygge seg opp i jord, vann og luft. Forskere har funnet høye nivåer av PBDE i spermhval og andre arktiske dyr som tilbringer tiden sin tusenvis av kilometer unna menneskelige kilder, noe som tyder på at PBDE og brannhemmere kan reise med vann og luftstrømmer.

I 2004 National He alth and Nutrition Examination Survey utført av Centers for Disease Control and Prevent (CDC), fant CDC at 97 % av amerikanerne hadde påvisbare nivåer av brannhemmere i blodet, og de mellom 12 og 12 år. 19 hadde de høyeste nivåene.

Reduksjon av eksponering

Dessverre er brannhemmere over alt, så det er umulig å eliminere eksponeringen for dem. Du kan imidlertid ta skritt for å redusere eksponeringen for giftige brannhemmere. Tallrike studier har knyttet flere klasser av brannhemmere til langsiktige helseproblemer. California Childcare He alth Program foreslår følgende enkle trinn for å redusere eksponeringen:

  • Vask hendene rutinemessig i løpet av dagen fordi brannhemmere ofte finnes på hendene og kan inntas under hånd-til-munn-kontakt.
  • Reduser støv i hjemmet ved å bruke støvsuger med HEPA-filter og våtmopp.
  • Unngå PBDE-behandlet skum. Skum som er merket som "California TB 117" inneholder sannsynligvis skadelige brannhemmere som PBDE.
  • Begrens antall tepper og draperier i hjemmet ditt, siden stoffet sannsynligvis ble behandlet med et brannhemmende middel.
  • Velg tremøbler eller møbler som inneholder polyester, dun, ull eller bomull, siden de vanligvis ikke er behandlet med brannhemmende midler.
  • Forhindre barn fra å plassere elektroniske enheter, mobiltelefoner og fjernkontroller i munnen fordi elektronikk ofte fortsatt behandles med PBDE og andre brannhemmende midler.
  • Seek produkter, for eksempel møbler, som er produsert uten flammehemmere. Husk imidlertid at merking ikke er obligatorisk, så du vet ikke sikkert om produktene er fri for disse kjemikaliene med mindre de er merket som fri for flammehemmende.

Om brannhemmere

Brannhemmere, også kjent som flammehemmere, er et kjemisk stoff som brukes i kommersielle og forbrukerprodukter, som møbler, byggematerialer og elektronikk, for å oppfylle brennbarhetsstandardene som er fremsatt av Consumer Product Safety Commission. De føderale brennbarhetsstandardene ble først opprettet i US Flammable Fabrics Act i 1953. Denne loven regulerte produksjonen av svært brannfarlige klær etter en rekke forferdelige dødsfall av flere barn som brukte rayon på 1940-tallet. Loven ble endret i 1967 for å inkludere møbler, skum, plast og andre materialer brukt til klær og konvensjonelle byggematerialer og møbler.

Tobakksselskaper under press på 1980-tallet for å utvikle en "brannsikker" sigarett presset på bruken av brannhemmende midler, spesielt i møbler fordi ulmende sigaretter er en av de viktigste årsakene til husbranner. I stedet for å bruke penger på å utvikle en ny type sigaretter, organiserte tobakksselskapets ledere og lobbyister National Association of State Fire Marshalls og presset på for flammehemmende møbler. I dag finnes brannhemmere ofte i elektronikk, bygningsisolasjon, polyuretanskum og hundrevis av produkter i hele huset ditt.

Begrens og beskytt eksponeringen din

Brannhemmende midler brukes ofte over hele verden i kommersielle og forbrukerprodukter for å redusere brennbarheten til produktene, og det er umulig å unngå eksponering. For å redusere sjansene dine for å utvikle skadelige helseeffekter relatert til brannhemmere, ta enkle skritt for å begrense eksponeringen for giftige brannhemmere.

Anbefalt: