Frittgående foreldrestil: Utforsk fordeler og ulemper

Innholdsfortegnelse:

Frittgående foreldrestil: Utforsk fordeler og ulemper
Frittgående foreldrestil: Utforsk fordeler og ulemper
Anonim
Leken jente med familie i hagen
Leken jente med familie i hagen

Det er like mange foreldrestiler som det er foreldre. Mammaer og pappaer som velger frittgående foreldreskap som filosofi, vil at barna deres skal ta ansvar for sine egne problemløsningsevner, kreativitet og evne til å tenke selv for å lære å ta smarte valg. Denne foreldrepraksisen blir ofte ansett som kontroversiell, men noen synger lovprisningen av den mer håndfaste tilnærmingen til barneoppdragelse.

Hva er frittgående foreldreskap?

Frittgående foreldre er i stor grad misforstått. Mange avskriver denne oppdragelsesstilen som forsømmelige, tenkende foreldre velger å la barna gå amok i for små alder. Frittgående foreldreskap og omsorgssvikt er svært forskjellige konsepter. I frittgående foreldreskap blir barnas grunnleggende behov dekket, deres vesen pleiet, og foreldrene tror på å veilede dem til å ta sine egne livsvalg og avgjørelser uten mye innblanding. På denne måten blir barn opplært til å bruke sine iboende ferdigheter til å ta vare på seg selv, uten foreldre.

Filosofien bak praksisen

Frigående foreldrefunksjoner på den grunnleggende forutsetningen om at barn ikke trenger så mye eksplisitt veiledning og håndtak som man en gang trodde. Faktisk kan det å ta alle avgjørelser for et barn gjøre mer skade enn nytte. Frittgående foreldre lærer barn hvordan de skal fungere, overleve og være trygge, men når leksjonene er undervist, drar barna ut i verden for å sette dem ut i livet uten at tunge voksne hender forstyrrer.

Mange foreldre tror at gjennom frittgående foreldre lærer barna å autentisk oppleve verden rundt dem og lærer å ta bedre valg for seg selv i ung alder. Foreldre bruker frittgående foreldreskap for å starte barnas prosess mot uavhengighet i en mye tidligere alder, noe som gir mer tid til å utvikle ferdigheter og autonomi før voksen alder.

Kjennetegn ved frittgående foreldreskap

Kjennetegn ved frittgående foreldreskap avhenger i stor grad av familien som setter praksisen i spill. Hver familie som bruker prinsipper for frittgående foreldreskap, bestemmer hvor grensen skal trekkes og hvilke uavhengige aktiviteter som passer for alder. En familie kan tillate uavhengig lek i nabolaget, og ber barna om å streife rundt og utforske, mens de overholder visse parametere og er hjemme på et bestemt tidspunkt. Derimot har andre familier få grenseforventninger eller tidsbegrensninger.

Vanlige kjennetegn ved frittgående foreldre inkluderer:

  • Barn finner sine egne midler til nytelse og underholdning, og gjør for det meste ikke-planlagte aktiviteter.
  • Foreldre legger vekt på utendørs utforskning.
  • Foreldre oppmuntrer barna til å prøve nye ting, lære nye ferdigheter og oppsøke eventyr.
  • Foreldre skaper ikke grenser basert på frykten deres. De forstår og aksepterer at barn noen ganger blir såret i lærings- og utforskningsprosessen.
  • Foreldre har en teamtilnærming til beslutningstaking. De tar mange familieavgjørelser i hjemmet, men barn tar avgjørelser angående sine egne aktiviteter.
Jente fjellklatring
Jente fjellklatring

Eksempler på frittgående foreldreskap

Eksempler på frittgående foreldreskap varierer fra forelder til forelder og husholdning til husholdning. Eksempler inkluderer nesten alt som involverer barn som utforsker verden, uten tilsyn av voksne.

Vanlige aktiviteter for barn som anses passende av frittgående foreldre er:

  • Gå til skolen eller parken uten tilsyn
  • Spille idretter i en park i stedet for en strukturert, organisert lagsport
  • Delta i aktiviteter som ikke inkluderer elektronikk
  • Klatre i trær, gå på skateboard eller prøve nye ting, med forståelse for sikkerhet, men uten foreldrenes sikkerhetsnett
Barn som løper i et felt
Barn som løper i et felt

Fordeler med frittgående foreldreskap

Mange foreldre hevder at det er flere avgjørende fordeler med frittgående foreldre. Noen er overbevist om at det å gi barn tid og rom til å lære konsekvensene av sine handlinger og utvikle selvstendige beslutningsevner hjelper dem til å bli mer godt avrundede voksne. Andre mulige fordeler inkluderer:

  • Forbedret kreativitet
  • Økt uavhengighet
  • Resiliens
  • Større selvtillit
  • Sunnere livsstil
  • Økt sosiale ferdigheter

Ulemper med frittgående foreldreskap

Akkurat som det er fordeler med denne unike foreldrestilen, er det også noen bemerkelsesverdige ulemper. Dette gjelder spesielt når komponenter av frittgående foreldre ikke overholdes. I frittgående foreldre lærer barna ferdighetene til å være trygge og uavhengige før de praktiserer disse ferdighetene ute i verden uten tilsyn. Når foreldre ikke først lærer barna det grunnleggende om å ta vare på seg selv, ser frittgående foreldre mer ut som generell omsorgssvikt. Andre vanlige ulemper kan omfatte:

  • Barn blir satt i farlige eller kompromitterende situasjoner
  • Å la barn være uten tilsyn kan være problematisk, avhengig av statens lover
  • Mindre samfunnsstøtte for å hjelpe barn i fravær av foreldre

Når loven blir involvert

Å sende barnet ditt ut i den store, vide verden kan gjøre dem alvorlig godt, men noen lover gjør frittgående foreldre vanskelig, og i noen tilfeller til og med ulovlig.

Frittgående foreldreskap gått g alt

Et av de grunnleggende grunnlagene for frittgående foreldreskap er å la barn utforske verden utenfor hjemmet uavhengig av foreldrenes våkne øyne. Den høyprofilerte saken om Lenore Skenazy, som tillot sin da ni år gamle sønn å kjøre t-banen alene, har fremhevet frittgående foreldre i et negativt og til og med neglisjert lys. Det er også et tilfelle av Maryland-foreldre som landet i varmt vann for å la sine ti og seks år gamle barn gå hjem en kilometer fra en lokal park. Sosiale tjenester dukket opp på denne familiens dørstokk, og håndhevet regler til foresatte, og hindret i det vesentlige det de mente var frittgående foreldrepraksis.

Barn som venter på jernbanestasjonen
Barn som venter på jernbanestasjonen

Lover som hindrer denne foreldremetoden

I noen stater blir frittgående foreldreskap mer utfordrende å implementere på grunn av lover om barnetilsyn. Mange stater har ikke en fastsatt alder for at barn kan forlates uten tilsyn, men en håndfull stater har det. Maryland lov sier at barn under åtte år må ha tilsyn av voksne. Oregon har en lignende lov, uten krav til voksentilsyn som starter i en alder av ti. I Illinois er det mot loven å forlate et barn under fjorten år uten tilsyn. Kontroller at du følger statens lover med foreldrevalgene dine.

Foreldrepraksis: Et spesielt personlig valg

Frittgående foreldre, helikopterforeldre, snøplogforeldre: de er alle vidt forskjellige tilnærminger til å oppdra barn, og ingen enkelt tilnærming anses som den beste. De har alle sine fordeler og ulemper. Foreldre er et veldig personlig valg; så velg den stilen du graviterer mest mot, og kombiner gjerne komponenter fra flere stiler. Din foreldreopplevelse er helt og unik din, så ikke unnskyld deg veien du velger, og sørg for å nyte den ville turen som er foreldreskap.

Anbefalt: