Dyrking og omsorg for livlige Cannaliljer

Innholdsfortegnelse:

Dyrking og omsorg for livlige Cannaliljer
Dyrking og omsorg for livlige Cannaliljer
Anonim
Bilde
Bilde

Cannas er dristige planter som dyrkes for sine slående blomster og løvverk. De tilbyr prangende, tropiske farger hele sommeren. Blomsterfarger inkluderer strålende gule, oransje, rosa og røde. Det store løvet er like prangende som blomstene. Bladene kan være grønne, bronse eller burgunder og er ofte stripete eller marmorerte.

Cannas tilhører Cannaecae-familien og har blader som ligner bananblader. De er tropiske og subtropiske stauder som blomstrer året rundt og kan nå 10 fot høye i deres opprinnelige habitat. I tempererte regioner blir de behandlet som ømme ettårige og sjelden overstiger 4 fot til 6 fot høye. Det finnes dvergvarianter som bare blir 1 1/2 til 2 fot høye.

Generell informasjon

Vitenskapelig navn- canna

Plantetid- Vår

Bloom tid- Tidlig sommer til høsten

Uses- Blomsterbed, masseplantinger, containere, vannhager

Vitenskapelig klassifisering

Kingdom- Plantae

Division - Magnoliophyta

Class- Liliopsida

Order- Zingiberales

lyly- Cannaceae

Genus- Canna

Beskrivelse

Høyde-2 til 10 fot

Spread- 1 til 3 fot

Habit- Oppreist

Tekstur- Fet

Veksthastighet

Flower- Gul, rød, oransje, rosa

Dyrking

Light Requirement-Full sol

Soil- Organisk, godt drenert

Tørketoleranse- Moderat

Hardiness- Mør ettårig/ løk

Hvordan dyrke Cannas

Cannas vokser fra pærelignende strukturer k alt rotstokker. De kan kjøpes som jordstengler eller i potter. De foretrekker full sol og en fruktbar, godt drenert jord, men vil tolerere et bredt spekter av vekstforhold. Mange kan til og med dyrkes i våte, dårlig drenerte steder og grunne dammer.

Plante kannaer

Plant jordstengler om våren, etter at faren for frost er over. Bland eventuelt rikelig med organisk materiale som kompost i jorden. Plasser jordstengler 3 til 4 tommer dype og 1 til 3 fot fra hverandre. Du kan også starte jordstengler i potter i februar eller mars. Transplanter dem inn i hagen etter fare for frost. Disse plantene vil blomstre tidligere enn de fra jordstengler som er plantet direkte i bakken. Cannas trives i høye sommertemperaturer. Hold jorda fuktig hele sesongen. Et tykt lag med organisk mulch bidrar til å bevare fuktighet og tilfører næring til jorda. For optimal vekst, bruk nitrogenrik, organisk gjødsel en gang i måneden om sommeren. Fjern brukte blomster for å opprettholde sitt attraktive utseende og fremme ytterligere oppblomstring.

Høststell

I det meste av landet vil ikke cannaer overleve vinteren utendørs; du må grave opp jordstengler om høsten. Etter at plantene har frosset, kutt dem tilbake til innen 4 til 6 tommer fra bakken. Grav deretter opp cannaklumpene forsiktig med en spade eller gaffel. La jordstengler tørke i flere timer og legg dem deretter i bokser, trådkasser eller papirposer. Oppbevar cannaene på et kjølig (40 til 50 °F), tørt sted til neste vår. Store klumper kan deles om våren, og etterlater tre til fem knopper per seksjon. I de varmeste delene av landet kan jordstengler forbli i bakken over vinteren. Del og replant etablerte planter hvert tredje til fjerde år for å unngå overbefolkning. Legg til et tungt lag med mulch for å beskytte jordstengler mot frysing.

Varieties

Gartnere har mange cannavarianter å vurdere. Noen interessante og populære varianter er listet opp nedenfor.

  • 'Black Knight' er en stilig plante med bronseblader og mørke, crimsonrøde blomster som blir 3 til 3 1/2 fot høy.
  • 'City of Portland' produserer vakre, korallrosa blomster med grønt løvverk på 31/2- til 4-fots planter.
  • 'Cleopatra' har store, slående tofargede blomster - en blanding av gule kronblader flekket i røde og solide røde kronblader. Planter blir 3 til 4 fot høye.
  • 'Lucifer' er et godt valg for mindre hager eller potter fordi den vokser bare 2 fot høy. Den har røde og gule blomster med lyse grønne blader. 'Miss Oklahoma' - vannmelonrosa blomster, grønt løvverk, 3 fot høyt.
  • 'Pretoria', eller 'Bengal Tiger', blir 4 til 6 fot høy med oransje blomster og gult og grønt stripete løvverk.
  • Sølvhvite og grønne nålestripete blader gjør 'Striped Beauty' til et nydelig tillegg til enhver hage. Gule blomster har hvite markeringer. Denne varianten vokser 3 fot høy og er blant de mest pålitelige variantene for vannhagearbeid. 'Stuttgart' har oransje blomster med grønt og hvitt spraglet løvverk og blir 3 til 4 fot høy.
  • 'Presidenten' har skarlagenrøde blomster med grønne blader og er 3 til 3 1/2 fot høy.
  • 'Tropicanna' har fantastisk farget løvverk. Lilla blader er stripete med rosa, røde og grønne årer som blekner til oransje i solnedgang. Mindre, oransje blomster holdes godt over løvet.
  • 'Wyoming'-3 til 3 ½ fot høy-har store, lilla-årede blader og varme, aprikos-oransje blomster.
Bilde
Bilde

Bruk

  • Cannas kan brukes i border, der deres fargerike bladverk gir interessant bakgrunnsmateriale.
  • Tradisjonelt har de blitt dyrket i massevis i sentrum av formelle blomsterbed i plener, parker og andre offentlige steder.
  • Cannas kan brukes som midlertidige skjermer. De mindre variantene fungerer godt i store beholdere.
  • Plant dem i dyrehager for å tiltrekke kolibrier.
  • De lilla bladvariantene ser bra ut med sølvbladede planter. De kontrasterer også strålende med oransje eller skarlagenrøde blomster.

Planter for å vokse med Cannas

  • Dahlia
  • Marigold
  • Petunia
  • Prydgress
  • Salvia

Anbefalt: