Gul hageedderkopp

Innholdsfortegnelse:

Gul hageedderkopp
Gul hageedderkopp
Anonim
Argiope aurantia
Argiope aurantia

Den gule hagedderkoppen, eller Argiope aurantia, er en av de vanligste edderkoppene du vil se i hagen og hagen din. Disse fargerike edderkoppene spinner store, iøynefallende nett, noe som gjør dem til de enkleste edderkoppene å identifisere. Selv om utseendet deres kan være alarmerende for araknofobene i verden, er de, som de fleste edderkopper, i hovedsak ufarlige for mennesker.

Yellow Garden Edder Identification

Du kan enkelt gjenkjenne Argiope på den slående fargen, store størrelsen og imponerende nettet. Et dristig, kontrastmønster av svart, gult og noen ganger hvitt markerer magen og bena til edderkoppen, antagelig for å reklamere for fugler og andre rovdyr at den ikke vil lage et velsmakende måltid. Hunnen er generelt mye større enn hannen, i noen tilfeller når den over en tomme (28 mm) i lengde. Hannen, selv om den har lignende mønstre, kan være så liten som en fjerdedel av hunnens størrelse, og har en tendens til å bygge mindre nett. Voksne hanner kan helt gi avkall på nettbygging for å finne en passende hunn og dele nettet sitt under paringen.

Selv om edderkoppen i seg selv er stor, vakker og imponerende, er den unike nettet ofte dens mest merkbare egenskap. Ved å nå en diameter på opptil 60 cm med et karakteristisk sikksakkmønster på midten, er Argiopes nett virkelig et vidunder. Sikksakk-delen av nettet, antatt å være en tilpasning for å forhindre at større skapninger dannes utilsiktet og ødelegger alt edderkoppens harde arbeid, er laget av silke som ikke fanges og er ikke klissete. Edderkoppen hviler vanligvis med hodet ned på denne delen av nettet og venter på byttedyr. Imponerende nok spiser hunnen sitt eget nett hver dag og konstruerer et nytt, ifølge University of Arkansas Arthropod Museum, for å holde strukturen i god stand uten å sløse med ressurser.

Rekkevidde og habitat

Argiope forekommer i det meste av USA, men er mest vanlig langs kystområdene. Det er mest sannsynlig at du vil møte edderkoppen langs den østlige halvdelen av Nord-Amerika, fra Ontario og de atlantiske provinsene i Canada, gjennom det østlige USA og så langt sør som Guatemala. Det er uvanlig i sentrum av kontinentet, og i vest er det begrenset til California og Oregon.

Hagen din er kanskje det ideelle habitatet for denne edderkoppen, siden den foretrekker å bygge sitt hjem i solrike, lune områder mellom biter av høy vegetasjon eller i takskjegget til hus og skur.

Byttedyr

Som så mange skumle kryper i hagen, vil den gule hageedderkoppen sannsynligvis gjøre mer nytte enn skade. En rekke av dens favorittbyttearter, som bladlus og gresshopper, er vanlige hageskadedyr. Hunnen er kjent for sin evne til å konsumere byttedyr som er mye større enn henne selv, for eksempel katydider og sikader. Andre byttedyr inkluderer:

  • junifeil
  • Veps
  • Maur
  • Bier
  • Møll
  • Fluer

Bitter

Med en så iøynefallende farge, gir Argiope absolutt inntrykk av et insekt man ikke skal leke med. Hvis du har møtt denne arten i hagen din, lurer du mest sannsynlig på om du trenger å bekymre deg for å bli bitt, og i så fall om bittene er giftige.

I sannhet vil de fleste edderkopper bite hvis de blir provosert, og nesten alle bærer på en viss mengde gift, ifølge Washington University Burke Museum of Natural History and Culture. Giften eksisterer imidlertid for å undertrykke byttedyr, og siden mennesker norm alt ikke er en bytteart for edderkopper, er det svært få som bærer gift som er tilstrekkelig til å skade et menneske.

Hunnen Argiope er kjent for å bite hvis hun føler seg truet, spesielt hvis hun tilfeldigvis vokter en eggsekk. Men hvis de ikke blir mobbet, bryr de fleste gule hageedderkopper seg ikke om mennesker. Selv om du tilfeldigvis fremkaller et bitt, kan du forvente en kort stikkende følelse og kanskje en hevet, rød kul, men ingen ytterligere skade.

Hagen er et sted der naturen møter sivilisasjonen. I de fleste tilfeller kan disse to motstridende kreftene sameksistere fredelig. Mange hageskapninger, inkludert edderkopper, insekter og til og med slanger, er ikke skadedyr, men allierte. Å lære å leve med de ulike naturlige innbyggerne i hagen din og se dem som de fordelaktige tilleggene de er, bidrar bare til freden og roen i grøntområdet ditt.