Karriereplanlegging for tenåringer

Innholdsfortegnelse:

Karriereplanlegging for tenåringer
Karriereplanlegging for tenåringer
Anonim
ungdomsarbeidssøker
ungdomsarbeidssøker

De fleste barn har en ide om hva de vil bli når de vokser opp, men når de når tenårene begynner det som en gang var et morsomt spørsmål å få alvorlige undertoner. Spesielt videregående skoleelever begynner å fokusere på planene etter endt utdanning, inkludert karriereplanlegging. Heldigvis trenger ikke karriereplanlegging mens du fortsatt er på skolen å være vanskelig.

Trinn én: Bli kjent med deg

Det første trinnet i å velge riktig karriere er å forstå hvem du er og hva du vil i livet.

Still deg selv viktige spørsmål

Hvis du ønsker å starte karriereplanlegging, men ikke er sikker på hva du vil gjøre, svar på disse spørsmålene:

  • Hvor ligger interessene dine? Er du fascinert av hvordan ting fungerer? Å nullstille interessene dine vil hjelpe deg med å styre deg i riktig retning for en karriere, og å velge en vei du allerede er interessert i vil holde deg lykkeligere i det lange løp.
  • Har du noen spesielle talenter? Elsker du musikk eller har et godt øre for musikalsk tonehøyde? Ordner du automatisk bøker i Dewy-desimalsystemet? Spesielle talenter og gaver har en måte å lede deg inn på den rette karriereveien.
  • Er du innvendig eller utadfokusert? Vet du instinktivt at for å ta vare på andre, må du være på ditt sunneste? Å svare på disse spørsmålene vil hjelpe deg med å finne ut om du heller vil jobbe med en stor gruppe eller med en mindre. Du vil også se om du vil fokusere på å hjelpe andre eller fly solo.
  • Hva er viktig for deg nå? Når du forestiller deg fremtiden din, hva inkluderer den? Å forstå dine personlige verdier hjelper deg med å bestemme hvilke elementer i karrieren din som er viktigst, for eksempel nærhet til familien din eller timer som fungerer bra når du har barn.

Lag lister for sammenligninger

Kortlister kan hjelpe deg å sammenligne dine styrker, ønsker og verdier med potensielle karrierefelt. Relevante lister kan omfatte:

  • Styrker og talenter
  • Interesseområder
  • Områder som trenger forbedring
  • Prioriterte livsverdier

Ta karrieretester

Hvis du føler deg virkelig fortapt eller overveldet, kan en gratis karriereprøve eller rask karrierequiz hjelpe deg med å finne ut hvilket felt som kan passe for deg. Bruk resultatene som et utgangspunkt for din karriereforskning.

Trinn to: Utforsk mulighetene

Når du har en ide om hvilke felt du kunne tenke deg å jobbe i eller ville være god på, kan du utforske videre hva disse feltene har å tilby når det gjelder karrieremuligheter.

Gå til biblioteket

tenåring på biblioteket
tenåring på biblioteket

Når du endelig bestemmer deg for området du ønsker å fokusere på, kan du gå til ditt lokale bibliotek eller gjøre søk på Internett til du finner ut alt du kan. Du kan aldri vite for mye, og å undersøke en fremtidig karriere vil gi deg en god idé om hva fordelene og ulempene er ved den spesielle livsveien.

Utforsk karriereklynger

Begynn med å utforske de 16 karriereklyngene de fleste jobber kan kategoriseres i. Legg merke til klynger som interesserer deg og de som definitivt ikke gjør det. Når du begynner forskningen din, start med de klyngene som interesserer deg mest.

Utforsk spesifikke karrierer

Sjekk lister over kule karrierer for å se om noen er spesielt attraktive for deg. Å se på spesifikke jobber gir deg en ide om hva som finnes der ute og kan utsette deg for karrierer du ikke visste eksisterte.

Utforsk arbeidsmarkedet

Å forstå hva arbeidsgivere i dag ser etter hjelper deg å se hvilke ferdigheter du allerede har som er ønskelig og som du sannsynligvis vil trenge i enhver karriere. Bureau of Labor Statistics publiserer periodiske rapporter om det nåværende amerikanske arbeidsmarkedet, inkludert sysselsettingsrater og yrkesfelt som vokser. En titt på de hotteste karrierene viser deg hvor du finner mest konkurranse.

Trinn tre: Lag en plan

Etter å ha utforsket alle mulige karrierer, må du begrense resultatene til minst et felt, om ikke et spesifikt yrke.

Snakk med en veiledningsrådgiver

Du og veilederen din kan sette deg ned og diskutere skolekarrieren din så langt. Han eller hun vil ha tilgang til journalene dine og vil kunne gi deg en objektiv mening om dine fremtidige planer. Husk å ha følgende i bakhodet:

Kom bevæpnet med mange spørsmål

Ikke vær sjenert og si ifra hvis du er uenig

Be om rådgiverens mening og lytt til hans eller hennes svar

Ikke bli motløs hvis du hører noe du ikke liker. Mange mennesker har fått beskjed av en veileder om å gå én karrierevei, for så å ende opp på en helt annen karrierevei

Alle endelige avgjørelser er opp til deg

Sett mål og spor fremgang

Fra kursmengden på videregående til frister for å lage en endelig CV, vil det å sette mål holde deg fokusert.

  • Bruk en gratis utskrivbar sjekkliste for å skrive ned målene dine.
  • Når du fullfører oppgaver og når mål, kan du krysse av på listen din.
  • Gjør det til et poeng å sette seg ned med en voksen du stoler på en gang i måneden for å vurdere målene dine og fremgangen din.
  • Hvis noe har endret seg, juster målene dine for å gjenspeile det.

Trinn fire: Bygg legitimasjon

Å få erfaring innen det valgte feltet kan hjelpe deg med å se om det er den rette veien for deg og bygge en sterk CV for å imponere høyskoler, spesialiserte utdanningsmuligheter og arbeidsgivere.

Ta spesialiserte klasser

Hvis noen av dine interesser eller talenter tilbys som kurs, kan du registrere deg for disse kursene. Dette kan bety AP English, AP Physics og lignende. Det handler imidlertid ikke bare om AP-kurs. Spesialiserte klasser innen musikk, teater, kunst, aviser osv. vil hjelpe deg med å kartlegge karriereplanen din.

Karriereplanlegging er enkelt
Karriereplanlegging er enkelt

Bli med i klubben

Bli med i klubber du er interessert i. De kan komme til nytte på uventede måter som hvis du og din fremtidige arbeidsgiver tok samme bilmekanikertime på videregående. Det er små ting som dette som kan hjelpe deg å komme i gang i arbeidslivet.

Plemme gode profesjonelle relasjoner

Vær hyggelig, engasjerende og hjelpsom rundt lærere, familievenner, arbeidsgivere, kolleger og andre voksne. Små ting som dette kan sette deg i kø for fantastiske anbefalinger og komme godt med når du søker på høyskoler, handelsskoler, praksisplasser eller jobber.

Trinn fem: Forbered og søk

Alt en potensiell opptaksrådgiver eller arbeidsgiver vil be om eller kan se når du søker på navnet ditt, må vise deg i ditt beste lys.

Perfekte profesjonelle dokumenter

Å gjøre de profesjonelle dokumentene klare før du har noe å søke om, sikrer at du raskt kan søke i forkant av flokken. Spør en forelder eller skolerådgiver om å hjelpe deg med å lage og perfeksjonere din:

  • Resume
  • Følgebrev
  • Skriveeksempel
  • Høgskolesøknadsessay
  • Forespørselsbrev
  • Personlige og profesjonelle referanser

Spruce Up Social Media

Hvis du har sosiale mediekontoer, er det bedre å tro at fremtidige arbeidsgivere eller opptaksrådgivere vil finne dem. Din tilstedeværelse på sosiale medier i dag er nesten like viktig som dine profesjonelle dokumenter. Tips for å holde sosiale mediesider profesjonelle inkluderer:

  • Opprett én profesjonell konto, for eksempel en Linked In-profil, som du kan tilby potensielle arbeidsgivere. Dette viser at du er proaktiv og ansvarlig og kan bare hindre dem i å søke på de andre sidene dine.
  • Endre innstillingene på kontoene dine slik at de er så private som mulig. Hvis alt en arbeidsgiver kan se er forsidebildet ditt, profilbildet ditt og noen få offentlige innlegg, kan du sørge for at disse elementene er passende for bildet du ønsker å fremstille.
  • Vurder å slette gamle kontoer som kan inneholde upassende bilder eller innlegg. Selv om de kan leve i cyberspace for alltid, vil du vise en følelse av ansvar ved å gjøre dem inaktive fordi de ikke lenger representerer hvem du er.

Finn en praksisplass

Praksis er en fin måte å få erfaring fra den virkelige verden mens du fortsatt går på skolen. De fleste praksisplasser er ulønnede i pengeverdier, men mange tilbyr studiepoeng. I tillegg til studiepoengene, kan det å ha et internship være en stor gevinst i det lange løp. Ikke bare vil du ha praktisk erfaring innen det valgte feltet, men din potensielle arbeidsgiver vil se at du er fokusert, seriøs og bestemt på din karrierevei.

Finn deltidsarbeid

Hvis du virkelig ønsker å få et hopp på dine fremtidige karriereplaner, kan det å finne en deltidsjobb være den rette billetten. Prøv å skreddersy søket ditt til området du ønsker å jobbe i, og når du er på intervjuet, sørg for å nevne det til den potensielle arbeidsgiveren.

Trinn seks: Ta avgjørelser

På et tidspunkt må du ta konkrete avgjørelser, for eksempel hvilken høyskole du skal gå på eller hvilken jobb du skal akseptere. Det er også mulig på dette tidspunktet at du kan se at den projiserte banen ikke fungerer. I dette tilfellet må du bestemme deg for om du vil gå videre og hvordan eller hvilken ny retning du kan ta. Å ta en beslutning kan føles overveldende og begrensende, men husk:

  • Du er den personen som er best kvalifisert til å ta avgjørelser for livet ditt.
  • Det er helt akseptabelt i den profesjonelle verden å be om en dag eller to til å tenke på avgjørelsen.
  • Du trenger ikke holde på med dette programmet eller jobben for alltid.
  • Alle gjør feil, men hvis du lærer av dem er de fortsatt verdifulle.

Tenk utenfor boksen

Noen ganger kommer den beste måten å sikre en god karrierevei fra å tenke utenfor boksen. Her er noen ideer for å få deg til å tenke kreativt:

Delta i samfunnstjeneste og hjelp samfunnet ditt til å vokse

  • Se på ting du liker og vurder hvordan de blir laget og hvilke karrierer som kan være relatert til dem.
  • Snakk med voksne i livet ditt om deres karrierevei for å se de mange mulighetene.
  • Tenk på at karriereveien du velger nå, ikke nødvendigvis vil være den du følger resten av livet.

Bevege seg fremover

Karriereplanlegging kan virke som en skremmende oppgave, men det trenger ikke å være det. Det er praktiske skritt du kan begynne å ta akkurat nå som vil hjelpe deg med å komme på linje med tanke på din fremtidige karriere. Tenk nøye, planlegg de neste trinnene dine med omhu, og du vil kunne nyte drømmekarrieren din raskere enn du tror.

Anbefalt: