Planting og dyrking av Alstroemeria-blomster

Innholdsfortegnelse:

Planting og dyrking av Alstroemeria-blomster
Planting og dyrking av Alstroemeria-blomster
Anonim
Alstroemeria blomster
Alstroemeria blomster

De fargerike liljelignende alstroemeria-blomstene har karakteristiske striper og markeringer som gjør dem attraktive tillegg til landskap. Forutsatt foretrukne vekstforhold vil plantene leve og til og med gjensåes, og produsere nye hagetilskudd.

Vanlige typer og beskrivelse

Søramerikanske innfødte med over 50 arter i familien Alstroemeria spp., flere av de mer vanlige typene alstroemeria og dens hybrider har prydet hager og innendørs vaser som langlivede snittblomster i årevis. Nye hybrider introduseres stadig på markedet, med mange avlet fra Alstroemeria ligtu-typene. Det er mest sannsynlig at du vil se disse hybridene selges som snittblomster i ditt lokale supermarked eller blomsterhandler, med blomster som varierer i et stort utvalg av farger. Alstroemeria aurea er en annen fargerik type som vanligvis dyrkes i hager der den vil naturlig vokse under ideelle forhold. Begge typene er like i behov og krav, selv om deres vekstvaner er noe forskjellige.

Alstroemeria Ligtu

Alstroemeria ligtu
Alstroemeria ligtu

Ligtu-typer, også k alt peruansk lilje og St. Martins-blomst, har en løvfellende vane og spirer lett fra frø, og blomstrer den første sesongen etter planting, noe som gjør den til et perfekt utvalg for gartnere som først dyrker planten. Dens selvsåing kan gjøre planten invasiv når den dyrkes under optimale forhold. Stauden er hardfør i USDA-sonene 8 til 10, og de i kaldere klima bør dyrke den i containere, og bringe den innendørs om vinteren for beskyttelse mot kulden. Dens grunnleggende egenskaper inkluderer:

  • Blomster og løvverk: De duftende liljelignende blomstene med striper og flekkete struper varierer i farger av gult, rosa, rødt, lilla, lavendel og hvitt, med en avrundet, bunkevane. Avhengig av typen er det 4-tommers lange lanseformede løvet grønt til grønnaktig-sølv, blått og grått. Blomstrer vises vanligvis i juli og varer i flere uker.
  • Størrelse: Planter har en middels veksthastighet, og når opp til 2 fot høye og 3 fot brede ved modning.
  • Rotsystem: Planten produserer et kjøttfullt og sprøtt rotsystem som kan danne store bunter i landskapet. Røttene tar ikke godt imot forstyrrelser, så det er best å plante på et permanent sted.

Alstroemeria Aurea

Alstroemeria aurea
Alstroemeria aurea

Som andre typer i familien deler aurea-varianten vanlige navn med andre arter, inkludert peruansk lilje og inkalilje. Planter er flerårige eviggrønne og mer tolerante for kalde forhold enn ligtu-typer og hardføre i USDA-sonene 7 til 10. Den er veldig hardfør og tolererer omsorgssvikt bedre enn andre typer, og dets spredende rotsystem kan bli invasivt når det dyrkes under optimale forhold. Dens grunnleggende egenskaper inkluderer:

  • Blomster og løvverk: De liljelignende blomstene er gule eller oransje med flekkete og stripete struper, med en oppreist, klyngende vekstmåte. Lanseformede, 4-tommers lange blader kan være grønne til grønnaktig-sølv, avhengig av type. Blomstrer vises i juni og juli og varer i flere uker.
  • Størrelse: Planter har en middels veksthastighet, og når 3 fot høye og brede ved modenhet.
  • Rotsystem: Planten har et kjøttfullt og sprøtt rotsystem som danner store bunter i landskapet. Røttene liker ikke å bli forstyrret, så det er best å plante på et permanent sted.

Vekstkrav

Begge typer alstroemeria har de samme grunnleggende kravene for riktig vekst. Når de dyrkes under optimale forhold, vil hver type pryde hager med sine attraktive blomster i årevis. Selv gartnere uten plass i landskapet kan dyrke dem i store beholdere for å gi en tropisk prakt til utendørs verandaer, balkonger og verandaer.

  • Light: For best ytelse og produksjon av blomster, plant på et sted med full sol til delvis skygge. I varmt klima, plant på steder som får litt ettermiddagsskygge.
  • Soil: Planter dyrket i bakken og i containere fungerer best i fruktbar, godt drenert jord.
  • Fuktighet: Når de er etablert, er begge typene tørketolerante, men regelmessig påføring av vann for å holde plantestedet fuktig, men ikke bløt, gir den beste veksten. Containerplanter krever vann når den øverste tommen av jord er tørr å ta på. Sørg for å påføre jevn fuktighet til røttene selv mens plantene er i dvale.
  • Beholderkrav: Bruk beholdere med bunndrenering ellers vil plantene råtne på grunn av for mye fuktighet. Beholdere på 3 til 5 gallon i størrelse er store nok til å holde én til flere planter.

Plante alternativer

Gartnere har valg når det gjelder å plante alstroemeria-transplantasjoner eller frø. Transplantasjoner er den raskeste metoden for å få blomster, men frøene bør også produsere planter som blomstrer i løpet av det første året.

Plantetransplantasjoner

Våren er den beste tiden å plante transplantasjoner i hagen.

  1. Alstroemeria-transplantasjon
    Alstroemeria-transplantasjon

    Velg et egnet voksested og endre jorda med kompost eller organisk materiale, og sørg for at området har riktig drenering. Arbeid det organiske materialet inn i jorden 6 til 8 tommer.

  2. Grav et hull som er litt større og bredere enn beholderen som holder transplantasjonen
  3. Fjern planten fra beholderen, pass på at du ikke forstyrrer rotsystemet for mye. Spred røttene forsiktig ut over plantestedet, og pass på at du ikke plant dypere enn det vokste inne i beholderen.
  4. Dekk rotsystemet med jord og fast rundt planten. Vann godt inn, og metter røttene.
  5. Plasser flere planter i henhold til deres modne spredning. For tett avstand reduserer luftsirkulasjonen, noe som kan skape problemer med sykdom og skadedyr.

Plante frø

Forplantning og planting av frø krever noen flere trinn enn å plante transplantasjoner, med det viktigste aspektet å så om høsten.

  1. Bløtlegg frøene i en beholder med vann i 24 timer før planting og fjern dem deretter fra vannet.
  2. Opprett frøene ved å hakke den mørke delen med en kniv, selv om dette trinnet er valgfritt.
  3. Fyll frøstartbeholdere med en endel perlitt eller vermikulitt og en del organisk materiale. Sørg for at beholderen tømmes.
  4. Plant hvert frø 1/4-tommers dypt ned i jorden og vann godt for å fukte jorden. Hold jorden fuktig mens frøene spirer.
  5. Plasser frøene utendørs, hvis natttemperaturen er 40°F, og hvis ikke, plasser frøene inne i kjøleskapet. Frøene bør sprute ut alt fra to til seks uker.
  6. Transplanter frøplanten til permanente beholdere eller på et passende hagested når de er minst 2 tommer høye.

Omsorg for planter

Skadedyr og sykdommer plager sjelden peruanske liljer, selv om edderkoppmidd kan bli et problem med planter som dyrkes innendørs og bladlus kan angripe ny vekst på utendørsplanter. Å kontrollere begge skadedyrene er like enkelt som å bruke en sterk vannstråle for å fjerne dem fra plantene. Hvis den dyrkes i jord som er konstant våt og fuktig, kan rotråte utvikle seg og drepe plantene. Derfor er det viktig å dyrke alstroemeria i jord som drenerer godt eller plante i høybed for å løfte rotsystemet ut av mettede forhold.

Ytterligere omsorg inkluderer:

  • Urteaktig kant, Fernhill Gardens
    Urteaktig kant, Fernhill Gardens

    Gjødsling: Gjødsle i løpet av vekstsesongen med en vannløselig, saktefrigjørende eller organisk blanding, følg etikettinstruksjonene om mengder og hyppighet. Når blomstene har satt seg på planten, stopp gjødslingen til neste vekstsesong.

  • Beskjæring: Når plantene er ferdige med å blomstre for sesongen, beskjærer du løvet og brukte blomster ned til bakken. Sørg for å bruke desinfiserte beskjæringsverktøy slik at du ikke overfører sykdom til plantene, noe som er like enkelt som å tørke av bladene med alkohol.
  • Vinterpleie: I de kaldeste områdene i vekstsonene bør plantene ha et tungt lag med mulch på toppen for beskyttelse, spesielt unge planter. Hele rotsystemet kan graves og lagres i et fuktig medium innendørs, men vær forsiktig da det følsomme og sprø rotsystemet ikke tar seg godt av å transplantere. Ta med beholdere innendørs og plasser på et beskyttet sted frem til det varmere våren.

Splendid Garden Additions

Alstroemeria oppfyller mange bruksområder i hagen og er et passende tillegg til dyrehager, siden blomstene tiltrekker seg sommerfugler, bier og kolibrier. Dens muntre blomster gir akseptable tillegg til skogshager, blandede flerårige og årlige blomsterhager, grenser eller brukt i masseplantinger. Avskårne blomster varer opptil flere uker, så de fargerike blomstene lyser opp ethvert sted innendørs. Med sin hardføre vane vil selv bruntommelgartnere ha suksess med veksten.

Anbefalt: