Guide til Camellia-blomster

Innholdsfortegnelse:

Guide til Camellia-blomster
Guide til Camellia-blomster
Anonim
Bilde
Bilde

Camelia er eviggrønne busker kjent for sin skyggetoleranse og vinterblomstringsperiode. De har ganske høye vekstkrav, men er enkle å dyrke hvis disse kan oppfylles og er fantastiske på en tid av året da de fleste andre planter er i dvale.

Voksende kameliaer

dobbel rosa kamelia
dobbel rosa kamelia

Kamelliaer er ikke veldig kaldharde, men hvis du bor i den varmere halvdelen av landet, er de en flott gruppe planter å utforske. Størrelse, vekstvaner og blomstringstid varierer mellom de forskjellige artene, og det er et nesten uendelig antall fargekombinasjoner tilgjengelig blant de hundrevis av navngitte varianter som finnes i barnehager.

Generelt er de middels til store treaktige busker med en oppreist vekstmåte og blanke, ovale mørkegrønne blader. Blomstene er vanligvis mellom to og fire tommer i diameter og ses oftest i "dobbeltblomst" -form med flere lag med rike fløyelsmyke kronblad, ikke ulikt roser.

Grunnleggende krav

Camelia trenger skygge fra varm ettermiddagssol, rikelig med fuktighet, god drenering, sur jord og vokser kun der vintertemperaturen ikke faller under 10 grader.

  • Der jords pH er høyere enn 6, er det nødvendig å endre planteområdet med torvmose, elementært svovel eller aluminiumsulfat for å skape surere vekstforhold.
  • Kamelliaer vokser godt i full skygge, så lenge det er filtrert lys tilgjengelig eller trekronen er høy nok til å gi godt omgivelseslys.
  • Direkte morgensol er flott for kameliaer, men de bør være i skyggen ved middagstid.
  • Kamelliaer som en rik leirjord; planlegger å endre vekstområdet kraftig med kompost før planting.
  • Med mindre eksisterende drenering er utmerket, er det best å plante kameliaer på en liten haug.
  • Regelmessig vanning er viktig om sommeren, og et dekke med mulch er nyttig for å holde på jordfuktigheten og holde røttene kjølige.

Bruk i landskapet

kameliaer i parken
kameliaer i parken

Som eviggrønne busker er kameliaer et av de beste valgene som grunnplante eller skjerm på skyggefulle steder. De vil lyse opp disse områdene med sine store, fargerike blomster på den mørkeste tiden av året. Selv om de lager gode hekkplanter, er de ikke en hekk som bør klippes, siden blomsterknoppene dannes sakte i løpet av vekstsesongen - klipping fjerner knoppene som ikke vil danne seg igjen før året etter.

Enkelte kameliaer brukes som et fokuspunkt i planting av mindre skyggeelskende stauder. I større landskap kan de være spredt i klumper under høye trær sammen med andre blomstrende busker som liker skygge og sur jord, som asalea, rhododendron, gardenia og hortensia.

Typer kameliaer

sasanqua camellia
sasanqua camellia

Camellia japonica, Camellia sasanqua og hybrider mellom disse to artene er de vanligste dyrket for prydformål. Japonica-varianter har vanligvis større blader, blomster og generell størrelse og blomstrer senere enn sasanquas. Sasanquas er høstblomstere, mens japonicas blomstrer mellom januar og mars, avhengig av sorten.

Sasanquas

  • Shishi-Gashira har mørkerosa blomster på en kompakt plante som er omtrent fire fot høy og bred.
  • Hana Jiman har hvite blomster kantet i rosa og vokser åtte til 10 fot høye og seks til åtte fot brede.

Japonicas

  • Berenice Boddy er en klassisk rosa-blomstret variant som til slutt blir 10 til 12 fot høy og fem eller seks fot bred.
  • Mathotiana vokser til en lignende størrelse og har uvanlig store fem-tommers blomster i en karmosinrød farge som ofte forbindes med kameliaer.

    hybrid kamelia
    hybrid kamelia

Hybrider

  • Dr. Clifford Parks har rød-oransje blomster på en busk seks til åtte fot høy og bred.
  • Cinnamon Cindy vokser til en lignende størrelse og er uvanlig duftende for en kamelia, og avgir en kanellignende duft når den blomstrer.
  • Itty Bit er en dvergsort som holder seg mindre enn fire fot høy og bred og bærer myke, luftige rosa-hvite blomster.

Camellia sinensis er te-camellia - bladene er kilden til grønn, svart og hvit te - og dyrkes av og til av huseiere for dette formålet. Te-kameliaer bærer en-tommers enkle hvite blomster og kan vokse til størrelsen på små trær, men holdes vanligvis mindre for å høste bladene.

skadedyr og sykdommer

Edderkoppmidd og skjell er to av de vanligste skadeinsektene som påvirker kameliaer. De er nesten mikroskopiske i størrelse, og begge finnes vanligvis på undersiden av bladene der de fremstår som hvite (edderkoppmidd) eller grå (skala) flekker. Kalk og midd kan fjernes ved å vaske bladene med vann og gni dem av manuelt, selv om store angrep lettere behandles ved å spraye med insektmiddelsåpe.

Ulike patogener påvirker kameliaer som resulterer i døde eller deformerte deler av planten - rotråte, bladflekker, kvistnedgang og bladgaller er blant de vanligste. Ingen av disse kan behandles med kjemikalier, så det er best å fjerne de infiserte delene av planten og forbrenne eller kaste dem i søpla. Steriliser beskjæringsutstyr ved å dyppe i en rødsprit eller blekemiddelløsning etter å ha kuttet en syk plante for å forhindre videre spredning av sykdom.

Skyggens dronning

Kamelliaer er blant kongelige i planteverdenen, og i hodet til mange gartnere er de et skjær over resten når det kommer til skyggebusker. De er saktevoksende, har lang levetid og er generelt frie for skadedyr og sykdommer hvis deres foretrukne vekstforhold er gitt.

Anbefalt: